Cultivarea capsunilor in ghivece - Productie dubla garantata

October 17, 2016

Scriem acest articol despre cultivarea capsunilor in ghivece in urma experientei noastre personale, cu speranta ca sfaturile noastre va vor fi de folos, fie ca sunteti doar un pasionat sau urmariti sa dezvoltati o afacere. Consideram ca acest sistem de cultivare a capsunilor va prinde din ce in ce mai mult, alaturi de sistemul hidroponic. Este o chestiune de timp, pana cand si in Romania fermele specializate in productia de capsuni vor existinde capacitatile accelerat in acest mod, care nu depind de capriciile naturii si noroc.

Avantaje si dezavantaje in cultivarea capsunilor in ghivece

Din punctul nostru de vedere exista avantaje si dezavantaje in cultivarea capsunilor in ghivece, comparativ cu cultivarea capsunilor in camp sau gradina. Toate aceste plusuri si minusuri, le puteti analiza cu usurinta in baza celor descrise de noi in acest articol si apoi sa decideti in deplina cunostinta de cauza ce doriti sa faceti in viitor.

 

Avantaje in cultivarea capsunilor in ghivece:

Un avantaj major in acest tip de cultura este versatilitatea de care dispuneti. Puteti schimba locul capsunilor functie de preferinte si puteti schimba schema de amplasare si aranjare.

Al doilea avantaj major este o productie mult mai mare, in cazul in care stapaniti tehnicile de crestere corespunzator. Acestea pot aduce chiar dublu productiei ce se obtine in camp sau gradina.

Al treilea avantaj major, pentru cei ce detin spatiu insuficient sau vor sa maximizeze spatiul detinut, este posibilitatea cresterii pe verticala, care genereaza o mai mare productie si implicit venituri mai mari pentru profesionisti. Astfel, cultivand capsuni pe verticala, se pot obtine productii de doua sau chiar trei ori mai mari, fata de culturile de capsuni pe orizontala.

Al patrulea avantaj si poate cel mai important, este faptul ca acest tip de cultivare a capsunilor reduce riscul de distrugere a fructelor. Capsunele stau suspendate si nu culcate pe pamant, iar in caz de ploaie, apa se scurge si provoaca mai putine stricaciuni.

 

Dezavantaje in cultivarea capsunilor in ghivece:

Primul dezavantaj este nevoia de o investitie mult mai mare. Astfel aveti nevoie de un ghiveci sau container, un sistem de agatare, daca doriti sa-l agatati, un agatator pentru ghiveciul cu capsune. In plus, daca doriti sa cresteti in ghivece mai multi capsuni, atunci aveti nevoie de un sistem de irigare mai performant ( in cultura in camp sau gradina, se folosesc benzi simple de udare). Se adauga un cost suplimentar pentru turba folosita in ghiveci, ingrasamintele hidrosolubile, etc.

Al doilea dezavantaj in cultivarea capsunilor in ghivece este necesitatea de a detine cunostinte destul de avansate legate de tehnici horticole bazate pe hidroponie sau ferti-irigare. Daca sunteti doar pasionat si aveti un hobby, tot trebuie sa intelegeti un minim necesar de cunostinte despre cum se folosesc ingrasamintele, dat fiind ca un ghiveci de capsuni il puteti mentine in viata si sa produca foarte bine, cel putin 2-3 ani, daca nu si mai mult.

Al treilea dezavantaj, poate cel mai important, este legat de modul in care aceste ghivece sunt pastrate peste iarna. Capsunul este o planta perena si daca stapaniti tehnica de inmultire, teoretic, puteti sa produceti capsuni la nesfarsit. In gradina sau in camp, cultivarea capsunilor nu necesita cunostinte sau facilitati avansate, insa in ghiveci aveti nevoie de mult mai multe alternative disponibile.

Toate acestea le vom detalia mai jos.

 

Cum aleg stolonul in cultivarea capsunilor in ghivece

Nu vom intra aici in amanunte despre alegerea soiului corect de capsuni, dat fiind amplitudinea acestui subiect si mai ales ca pentru cei ce doresc sa produca capsuni in ghivece este putin diferit.

Reamintim si specificam doar ca se gasesc trei tipuri principale de capsuni:

1 - Capsuni cu frunctificare o singura data pe an (tipul de zi scurta), care functie de numarul de ghivece detinute si de solutia de crestere (in solar, sere, etc) poate produce pana la 30-40 zile din an, in general in lunile Mai-Iulie. Acest soi de capsuni nu-l recomandam la cultivarea capsunilor in ghivece.

2 - Capsuni cu fructificare de doua ori pe an, soiurile remontate. Poti produce chiar si de 3 ori pe an, daca sunt ingrijiti corespunzator si conditiile de pastrare sunt corecte (in sere si solarii). Personal recomandam cel mai mult acest soi de capsuni.

3 - Capsuni cu frunctificare tot timpul anului (bineinteles cu exceptia sezonului rece). Acestia prezinta dezavantajul ca produc fruncte mai mici. Puteti sa va decideti asupra acestui soi in cazul in care doriti sa aveti permanent de lucru si sa aveti ocazia sa culegeti cateva luni pe an capsuni. Apoi mai este aspectul frumos pe care il au acest soi de ghivece cu capsuni. Astfel ca daca produceti pentru voi, ar fi indicat acest soi, insa daca doriti sa faceti un business si sa vindeti fructele va recomandam soiul remontat in cazul cultivarii de capsuni la ghiveci.

 

Cum aleg ghiveciul, turba si ingrasamintele in cultivarea capsunilor in ghivece

Va recomandam cu tarie sa alocati ghivece suficient de mari pentru capsuni si sa plantati stolonii in ghivece individuale. Totusi daca o faceti de hobby, va puteti juca cu forma si numarul stolonilor si ghivecelor. Ca regula generala, va spunem experienta noastra. Ghivece cu diamentrul de 21-24 cm sunt foarte bune si incapatoare. Functie de sistemul de prindere puteti decide asupra acestuia. Aveti grija ce cumparati daca doriti sa le suspendati. Ghiveciul suspendat are nevoie un agator, ceea ce reduce putin oferta disponibila. Nu cred ca este nevoie sa va specificam faptul ca obligatoriu ghivecele sa aiba gauri de scurgere a surplusului de apa si eventual sa cumparati din cele cu rezervor interior la baza (este foarte necesar in zilele calduroase, dat fiind ca evaporarea apei este mult mai rapida in cazul culturii capsunilor la ghivece)

Turba / Solul folosit, trebuie sa aiba Ph-ul neutru, undeva la 6.5, sa fie de buna calitate si sa dea posibilitatea drenarii usoare a apei. Daca initial, la plantare, aveti nevoie de o turba cu o granulatie mai mica, ulterior, pe masura ce transplantati (daca o faceti), puteti folosi fara probleme turba cu granulatie mai mare. Aveti grija totusi ca acesta sa nu fie prea mare, astfel incat in zilele de vara toride sa nu permita drenarea prea acuta a apei).

La plantare folositi ingrasaminti de calitate, sub forma de mici sfere, cu eliberare controlata. Amestecati acest ingrasamant in mod uniform in turba. Folositi ingrasaminti cu eliberarea cea mai lunga posibila (chiar daca veti avea cel mai mare cost din aceasta cauza). Folositi minim ingrasaminti pentru perioada de 5-6 luni. Nu uitati ca in cultivarea capsunilor in ghivece, acest prim start este cel mai important in cresterea si dezvoltarea plantei.

 

Plantarea stolonului in cultivarea capsunilor in ghivece

Cea mai mare greseala care se face in cultivarea capsunilor in general, nu numai in ghivece, este modul eronat de plantare a stolonilor. Astfel, majoritatea oamenilor nu respecta adancimea la care mugurele central al plantei se ingroapa. Pentru asta v-am pregatit imaginea alaturata. Greseala cea mai comuna este ingroparea completa a mugurelui central ce duce la distrugerea completa a stolonului.

Daca ati cumparat stoloni cu radacini la vedere, aveti nevoie sa-i “mocirliti”, daca sunt din cei in ghivece mici, nu aveti decat sa-I ingropati in turba cumparata si sa respectati inaltimea de plantare. Dupa aceasta operatie udati intens ghiveciul pentru ca radacina sa faca “priza” cu turba din ghiveci.

In cultivarea capsunilor in ghivece am experimentat la inceput si pierderi de 20-30% din totalul stolonilor achizitionat din cauzele enumerate mai sus…asa ca mare grija.

 

Inmultirea in cultivarea capsunilor in ghivece

Ca orice planta si vietate, capsunii doresc sa se inmulteasca, astfel ca fiecare ghiveci plantat va genera o seama de “puiuti”, adica stoloni de capsuni. In general fiecare planta genereaza cam 5-10 stoloni pe an. Acestia pot fi ingrijiti si recoltati pentru a creste numarul de plante detinute, sau pur si simplu inlocuirea celor noi.

Totusi, trebuie sa stiti ca stolonii noi creeati diminueaza puterea de fructificare a plantei. Astfel, decideti ce doriti sa faceti. Daca doriti fructe multe si sanatoase, taiati acesti stoloni din timp, cand au maxim 20-30cm, astfel incat sa nu fure din energie plantei mame.

Stolonii noi pot fi recunoscuti dupa lungime si dupa culoare (au o nuanta mai rosiatica), atunci cand se doreste sa fie taiati din timp. Cand sunt lasati sa creasca pentru inmultire, aceste mici ramurele genereaza cam la 30-50cm o mica bifurcatie din care incep sa creasca frunze si radacini. Atunci este momentul inmultirii.

In cultivarea capsunilor in ghivece inmultirea poate fi foarte simpla, mai ales daca se doreste sa se foloseasca direct stolonul in turba. Exista si metode mai complicate de dezvoltare in mici pungute atarnate de planta, cu vata minerala imbibata in ingrasaminti speciali, etc. Legatura intre planta mama si noul stolon se taie (practic este un cordon ombilical) cand noua planta este suficient de dezvoltata si cu radacinile bine conturate sau fixate. Noul stolon nu va produce fructe decat in anul urmator.

Noi personal, dat fiind toate avantajele si dezavantajele oferite pana acum, va recomandam sa nu va chinuiti cu inmultirea in acest tip de cultura, mai ales ca stolonii de capsuni de calitate sunt relativ ieftini. Este o chestiune de alegere, asa ca va lasam pe voi sa decideti.

Ingrijirea in cultivarea capsunilor in ghivece

Prima regula la ingrijirea capsunilor tineri este sa se indeparteze primul rand de flori aparut. Acestea sunt putine si nu fac decat sa intarzie o fructificare mult mai puternica ulterioara.

In rest? Foarte multe nu sunt de spus de vreme ce capsunii sunt niste plante foarte rezistente. Udati regulat, mai bine mai des si mai putin, decat mult si rar. Nu lasati sub nici o forma ghiveciul sa devina uscat. Aveti grija ca in cultivarea capsunilor in ghiveci, evaporarea este mult mai rapida, deci nevoie de apa este mult mai mare, fata de stilul clasic de crestere in pamant.

Taiati regulat stolonii noi, asta in cazul in care nu doriti inmultirea, pentru a nu fura din energia plantei.

Fertilizarea in cultivarea capsunilor in ghivece

Daca ati platat un stolon tanar in ghiveci, folositi ingrasaminte bazate pe Fosfor pentru dezvoltarea radacinii, timp de 2-3 saptamani, pana noua planta dezvolta radacini puternice.

Ulterior pentru plante adulte, folositi ingrasaminte echilibrante, bazate mai ales pe Azot si Potasiu, pentru a dezvolta plata concomitent cu stimularea florilor si a fructelor.

Recomandam mai degraba impartirea dozei lunare recomandate (functie de ingrasamantul folosit), la numarul de udari, in loc de folosirea mai rara. Astfel macar la 2-3 zile sa folositi ingrasamintii hidrosolubili descrisi mai sus, in cazul cultivarii capsunilor la ghiveci.

 

Cum protejam de iarna in cultivarea capsunilor in ghivece

Aici este cea mai simpla operatie, fiind poate mai usoara decat metoda in camp, daca aveti suficient spatiu. Insa aceasta operatie este obligatorie, dat fiind ca ghivecele nu au protectie anti-inghet si sunt mult mai expuse pericolului extern.

Cand capsunii intra in perioada de hibernare (cand vremea se raceste si frunzele isi schimba culoarea in maro, inainte de primul inghet), taiati frunzele schimbate la culoare chiar de la baza.

Faceti o ultima udare cu ingrasaminti, apoi duceti ghivecele la adapost. Ideal este un garaj uscat, ferit de inghet, unde temperatura sa nu coboare foarte mult, insa sa nu fie nici cald (sa fie sub 5 grade).

Un capsun are nevoie sa “doarma”, astfel, in cazul in care este fortat sa produca permanent, calitatea fructelor si mai ales cantitatea scade foarte mult.

Puteti folosi si pivnite, insa aveti grija la ventilatie si mai ales la umezeala excesiva. Retineti ca nu au nevoie neaparat de lumina in aceasta perioada.

Nu uitati de ei si udatii regulat, insa nu foarte mult, cat sa nu moara.

Ideal ar fi sa faceti o tratare fitosanitara a ghivecelor cat si a spatiilor in care ii depozitati, chiar inainte de depozitare si eventual o a doua la mijocul iernii.

Exista si metoda ingroparii suprapuse a ghivecelor in pamant si acoperite cu paie. Ei bine, noi nu prea recomandam, dat fiind riscul crescut de inghet, insa in caz de lipsa de spatiu, se poate folosi cu succes.

Daca detineti doar cateva ghivece, puteti inveli ghiveciul cu capsune cu o imbracaminte sau chiar vata minerala, astfel incat sa-i asigurati o protectie suplimentara pentru iarna, insa in cazul unui numar mare de ghivece, este putin probabil sa aveti timpul si resursele necesare.

 

Boli si Daunatori in cultivarea capsunilor in ghivece

Vestea buna este ca sunt mult mai putine decat la cultivarea capsunilor in camp. In cazul cultivarii capsunilor in ghivece, practic se elimina factorii potentiali ce vin in general prin sol (melci, paianjeni, gandaci, etc), asta bineinteles daca ati respectat si ati folosit turba de calitate. Insa, nici in acest caz, nu este exclus sa aveti astfel de infestari.

Cele mai multe boli vin pe cale bacteriologica, insa daca produceti in ghiveci, banuim ca ori detineti o sera, ori un balcon, ori o veranda, asa ca si aceste boli fungice sunt mult mai putine, dat fiind lipsa contactului direct cu solul si a punctelor de umiditate permanenta.

Va veti confrunta cu patarea frunzelor (alba, bruna, rosie), veti avea putregai cenusiu sau cel alb (fainarea), insa toate acestea ar putea fi evitate in cea mai mare masura daca efectuati tratamente fitosanitare preventive.

Ca de fiecare data, sfatuim pe toata lumea, sa faceti aceste tratamente preventive regulat, macar la 3-4 saptamani distanta. Substantele necesare se gasesc la orice farmacie fitosanitara si nu sunt foarte scumpe. Mare atentie la dozaj si dat fiind ca discutam de un aliment, mare rugaminte sa respectati intocmai instructiunile pe timpul fructificarii.

Oricum, trebuie sa stiti ca atunci cand discutam de capsuni, acestia sunt rezistenti la boli si daunatori si cultivarea capsunilor este una simpla fara riscuri extraordinare, atat timp cat aplicati regulile de baza de crestere.

Cu drag dragilor si speram ca aceste sfaturi venite direct din experienta noastra personala va vor prinde bine

Va asteptam oricand cu intrebari suplimentare.

 

Echipa Sera de Flori Camelia’s

Please reload

Please reload

Featured Posts

Ingrijire orhidee - Inmultire, Boli, Ingrijire iarna

July 30, 2018

1/5
Please reload

Recent Posts