Caută
  • Dan Valentin VASILE

Narcisa mea din frigider!...sau cum se forteaza bulbii de flori

Actualizată în: 12 sept. 2021


Majoritatea iubitorilor de flori folosesc in general pentru plantarea bulbilor de flori, ghivece sau propria gradina, uitand, sau cel mai probabil necunoscand, faptul ca si propriul frigider este la fel de bun J . In prezentul indrumar dorim sa abordam toate mijloacele si felurile prin care se pot forta bulbii de flori.

plantare-bulbi-flori-ghiveci

Foarte multe persoane nu cunosc ca este posibil sa ai un intreg sezon de flori inflorite in casa, inainte de inceperea sezonului de flori normal. Lalele, Zambile, Narcise, mari si mici, bulbi de ghiocei sau de viorele, toti bulbii de flori pot fi facuti sa infloreasca practic in orice anotimp, atat timp cat intelegi nevoile plantei si ii asiguri conditiile de plantare si crestere corecte.


Toate acestea, bineinteles, trebuie verificate cu soiul de floare ales. Dat fiind progresele stiintei in manipularile genetice, soiurile specificate in cataloagele de specialitate ca fiind “timpurii” sunt mai pretabile pentru fortarea bulbilor de flori.

Bulbi de flori plantati in pamantul din gradina

image: www.gardening-gu.com

plantare-bulbi-flori-gradina

Nu vom intra in detaliile acestei activitati, dat fiind ca majoritatea oamenilor cunosc destul de bine acest tip de plantare. Totusi, dorim sa specificam faptul ca exista unele dezavantaje in acest caz. In primul rand trebuie avuta mare grija la modul in care plantati bulbii de flori toamna, distanta intre bulbi si mai ales adancimea de plantare. Foarte multe flori de primavara se pierd din nerespectarea nevoilor plantei. Astfel va recomandam sa cititi cu atentie instructiunile de plantare in gradina, pentru a evita inghetul bulbilor de flori peste iarna si mai ales bulbii trebuie rariti macar la doi ani, pentru a le face loc sa creasca celor noi, caz contrar dupa cativa ani florile vor deveni din ce in ce mai subtiri si mai putine.

Un alt dezavantaj al plantarii direct in gradina este faptul ca ai mai putine variante de a modifica aspectul gradinii tale in primavara, in cazul in care ai idei noi sau vrei sa faci modificari. Mai mult este relativ dificil sa faci combinatii de sezon sau dupa “moda vremii”. Acest stil de plantare a bulbilor de flori am spune noi este unul putin mai clasic si pentru oamenii mai comozi. J

Bulbi de flori in ghivece

image: www.tnschuster.com

fortare-bulbi-flori-ghiveci

Tot in gradina, insa lasand posibilitatea alegerii designului de primavara, se pot forta bulbii in ghivece. Metoda nu difera mult, doar faptul ca bulbii se planteaza in ghivece independente. Ghivecele se depoziteaza unul peste altul, sub forma de piramida, lasand loc fiecarei plante sa incolteasca si sa se dezvolte, sapand o groapa in pamant. Se uda si se acopera cu pamant sau turba. In primavara se dezgroapa ghivecele si se replanteaza in locurile in care se doreste a se creste floarea de primavara, in apartamente, balcoane sau gradini.

Dezavantajul acestei metode este ca implica multa munca, destul de multa mizerie si riscul ca plantele sa inghete (ca si bulbii plantati direct in gradina), in cazul in care nu se acopera suficient cu pamant.

Pe de alta parte, cele doua metode de mai sus au avantajul unui consum foarte mic de energie electrica sau termica, in cazul in care doriti plantarea unui numar mare de bulbi.

Bulbi de flori fortati in frigider

fortare-bulbi-flori-frigider

Ei bine, cred ca este cel mai amuzant lucru care il puteti face. Noi am facut pentru Dumneavoastra un experiment in propriul nostru frigider din casa, astfel incat sa vedeti rezultatele reale.

Fiecare bulb de floare, fie ca sunt bulbi de lalele, bulbi de zambile sau de narcise, etc are nevoie de o perioada de repaus si totodata de o perioada de “frig”. Bulbii cumparati din comert, majoritatea sunt bulbi care au trecut prin perioada de repaus, insa pana la perioada atat de dorita de a avea floare, au nevoie sa simta iarna. Pentru a face un bulb sa infloreasca in orice sezon, este nevoie sa il pacalim si sa-I inducem ideea de iarna.

Singura metoda prin care acest lucru se poate face in extrasezon este in frigider. Astfel bulbii trebuie depozitati la temperaturi la limita inghetului, sub nici o forma mai jos, avand nevoi diferite de la floare la floare (de exemplu bulbii de narcise au nevoie de 12-14 saptamani de frig, bulbii de zambila au nevoie de aproximativ 12 saptamani, iar cei de lalele de 14-15 saptamani).

Experimentul nostru l-am facut cu metoda fara pamant sau turba. Aceasta metoda are avantajul unui spatiu mult mai redus de care este nevoie in frigider si a unei mult mai mari versalitati a gradinii in primavara. Bulbii de flori plantati in ghivece si apoi depozitati pentru fortare in frigider necesita mult mai mult spatiu si implicit costuri mai mari. Majoritatea clientilor nostrii nu cunosc faptul ca un bulb poarta in el toti nutrientii necesari vietii si dezvoltarii florii, avand practic nevoie doar de apa, pamantul din jurul lui avand rol doar de “sustinere” a plantei pe verticala si ulterior dupa inflorire, de inmultire si repaos.

fortare-bulbi-flori-frigider

Totusi va avertizam ca sunt cateva elemente esentiale ce trebuie sa le respectati:

- Asezati bulbii intr-un vas cu pereti cat mai josi si care sa nu transpire. In cazul in care nu aveti (asa cum noi am procedat), alegeti vasul pe care il aveti la indemana si asezati cateva bucati de hartie absorbanta de bucatarie pentru a nu avea “transpiratie” in respectivul vas.

- Urmariti bulpii periodic si verificati daca nu s-a strans prea multa umiditate. In acest caz schimbati “asternutul” bulbilor cu altul nou.

- Nu introduceti bulbii intr-un frigider in care nu umblati intreaga perioada. Bulbii au nevoie sa respire. Daca aveti in plan sa plantati multi bulbi si folositi un frigider special in acest sens, aerisiti-l regulat.

- Udati asternutul in mod regulat. La inceput cat mai rar, chiar si la doua saptamani (desi daca frigiderul este solicitat normal, este suficienta si transpiratia normala.

- Aveti grija la nivelul umiditatii. Daca este prea mare poate aparea mucegai. In acest caz, imediat dupa ce observati primele semne de mucegai pe bulbi, ventilati mai mult timp spatiile de depozitare si elimintati umezeala.

- Spre sfarsitul perioadei de “iernat”, intensificati udatul, insa veti grija sa nu fie in exces. In ultimile doua saptamani, udati excesiv si veti observa cum incep sa apara radacinile si “coltii” florilor.

- Calculati cand doriti sa aveti flori in casa si scoateti bulbii din figider cu 2-3-4 saptamani inainte. Daca doriti sa aveti flori de primavara permanent in casa, puneti bulbii de flori in valuri in frigider (notati pe o hartiuta data introducerii acestora) si scoate-tii tot in valuri. Atentie. Nu lasati bulbii nici mai mult si nici mai putin decat perioadele indicate. Prea devreme poate insemna un bulb care nu infloreste ssau face o floare subdezvoltata sau invers, sa se ofileasca prea repede.

- Daca depozitati fructe in frigider, mai ale mere, bulbii de flori se vor sufoca, datorita "gazelor" eliminate de acestea. Cel mai bine folositi un alt frigider daca aveti obiceiul sa depozitati fructe in el.

plantare-bulbi-flori

Scoateti bulbii de flori afara din frigider si asezatii cateva zile intr-un loc racoros si ferit de lumina directa a soarelui (app 10grade). Ulterior puteti planta bulbul cam oriunde doriti, insa nu uitati ca florile acestea au nevoie de o temperatura ideala de 15-19grade pentru a se dezvolta frumos. Astfel daca afara este mijlocul verii si este foarte cald nu este indicat sa le scoateti afara sau invers, daca este iarna nu face sens. Astfel ca in extrasezon ramane doar posibilitatea de a le planta in casa sau balcon. In general veti obtine flori cam in 2-4 saptamani de la fortare.

La finalul perioadei de inflorire nu uitati ca bulbul de flori are nevoie de perioada de repaos. Astfel plantati-l in gradina sau intr-un ghiveci mai mare pentru a putea sa-l refolositi iarasi. Din pacate fortarea nu se poate face in mod repetitiv. Un bulb recomandam sa-l fortati doar o singura data iar apoi sa-l plantati in pamant in gradina, pentru a va putea bucura de el mai multi ani.

plantare-bulbi-flori-ghiveci

Pret bulbi de flori

Multa lume ne intreaba care este pretul unul bulb de flori si cum se aleg acestia.

Raspunsul este invariabil, sa fie cat mai mari si sa aiba un aspect sanatos (sa fie tare, fara sa se cojeasca, etc).

Pretul unui bulb de floare variaza de la 0,5 ron pana la 2-3 ron pe bulb pentru cei mai mari si folositi de gradinarii profesionisti. In hipermarketuri exista pungi de zeci de bulbi, foarte ieftini, insa cu riscurile de rigoare. Nu de multe ori bulbii erau de fapt de la alta planta sau un procent foarte mare nu au rasarit.

ghiveci-bulbi-flori-narcisa

Oricum pretul unui bulb este dat de dorinta persoanei care il cumpara. O floare splendida nu poate fi obtinuta decat cu un pret pe bulb mai mare, aste este clar. Insa nu uitati, 90% din dezvoltarea plantei este data de tehnica pe care o aplicati.

Noi va recomandam sa nu investiti foarte mult in bulbi pana nu stapaniti foarte bine procesul de inflorire si plantare si ingrijire. Credem ca bucuria de a planta, creste si replanta o floare este intotdeauna imensa, iar o floare, oricum ar fi ea este ca si un copil in casa omului…o splendoare…

2.578 afișări0 comentarii

Postări conexe

Afișează-le pe toate