Caută
  • Vasile Dan Valentin

Totul despre Muscate Curgatoare

Actualizată în: Ian. 3


Muscate-Curgatoare-Tiroleze

Este sezonul de maxim interes pentru procurarea, de catre clientii nostrii, de muscate curgatoare. Ne-am gandit sa scriem un mic ghid despre cum se deosebesc acestea, speciile existente, modul de ingrijire, inmultire si tratamente impotriva bolilor si daunatorilor.

Pentru a usura intelegerea tipurilor de muscate curgatoare, am hotarat sa facem o impartire simplista, fara pretentiii stiintifice, pentru a va putea decide mult mai simplu asupra acestora.

Muscate Curgatoare - Tiroleze (Austriece)

Probabil unele din cele mai cunoscute sunt Muscatele Curgatoare Tiroleze. Acestea sunt cele mai rezistente la caldura excesiva si la lipsa de apa. Florile sunt micute si sub forma de stelute. Se preteaza foarte bine in zonele cele mai insorite si mai ales pentru acele persoane care au mai putin timp pentru a le ingriji. Muscatele Curgatoare Tiroleze nu au nevoi prea multe. Au nevoie de soare si apa din cand si cand.

Cand alegeti acest soi, aveti grija la tipul de turba folosit. Nu le place umiditatea excesiva, astfel ca o turba care sa dreneze apa cat mai bine, este bine venita. Adaugati ingrasaminte in substrat, cat si prin apa de udat. O solutie echilibranta de N-P-K, de genul 5-6-5, sau in apropierea acestor cifre, este excelenta si se gaseste in comert.

Muscate Curgatoare (Semi) - Tip Calliope

Muscata-Curgatoare-Calliope

Foto: Turnul Sfatului/ de Silvana Armat

Muscatele Curgatoare Calliope sunt muscatele ce se preteaza cel mai bine la containere sau ghivece agatatoare, generand flori imense cu un bogat foliaj. Acestea au nevoie de multa apa si partial umbra.

Are nevoie de un sol care sa mentina apa, insa sa dreneze fara sa o mentina pana la baltire. Ideal sunt ghivecele mari, de peste 23-25cm diametrul, care sa aiba si rezervor pentru apa. Pot fi puse si in jardiniere, insa din cele foarte late.

Muscata Calliope, are nevoie de mult ingrasamant si fier. Puteti folosi ingrasaminte din comert, cu formula echilibrata, N-P-K, parti egale sau cat mai apropiate.

Muscate Curgatoare - Duble

Muscatele Curgatoare, spunem noi, semicurgatoare, sunt asemanatoare cu Calliope, mai mici si fac flori duble.

Diferentele majore sunt ca acestea curg unidirectional, mergand dupa soare, fiind mult mai pretabile pentru jardiniere, imbracarea balcoanelor sau teraselor, iar pentru ghivece rotunde fiind necesare mai multe fire pentru a da un aspect unitar.

Ingrijirea si intretinerea este asemanatore cu Calliope.

Muscate-Curgatoare-Duble

Muscate Curgatoare Ingrijire

In ciuda aparentelor, muscatele curgatoare sunt usor de ingrijit, fiind necesare doar cateva reguli fundamentale de respectat.

Muscate-Curgatoare-Balcon

Muscate Curgatoare ingrijire vara

Nu udati in exces pentru ca plantele se pot inbolnavi. Evitati udatul direct pe frunze si cu apa prea rece sau prea fierbinte.

Curatati frunzele uscate de la baza, doar dupa ce s-au ingalbenit complet (nu inainte, pentru ca rupta prea devreme, genereaza imediat o ingalbenire prematura la urmatoarea frunza).

Ciupiti plantele pentru o ramificare mai buna.

Curatati intotdeauna florile uscate, pentru a permite o noua inflorire.

Discutati cu producatorul ce ingrasamanti sunt necesari (Producatorii respectabili vor vinde planta cu suficienti ingrasamint pentru 4-6 luni de crestere). Nu folositi fertilizatori inutil, daca nu este cazul, acestia putand imbatrani planta prematur sau chiar a o afecata definitiv.

Asezati plantele intr-un loc ventilat

Muscate Curgatoare ingrijire iarna

Metodele de ingrijire iarna sunt diferite si parerile asemenea. Astfel sunt trei metode distincte, practic diferenta facand-o locul de depozitare:

Citeste Articol complet - Cum se ingrijesc si inmultesc muscatele iarna - AICI

1 – Muscatele, cand temperatura noaptea scade sub cea de inghet, se trec la caldura in locuri luminoase, in sere sau la geamurile apartamentelor, cu o temperatura relativ constanta de 15-20 grade. Trebuie udate, insa mai rar. Pot sa infloreasca si in timpul iernii daca sunt ingrijite corespunzator si nu se abuzeaza de caldura.

2 – Se pot depozita in locuri cu lumina redusa, gen garaje. Insa temperatura sa nu scada sub 7 grade. Inainte de depozitare sa se taie plantele la aproximativ 10-12cm. Plantele trebuie udate odata la cateva saptamani.

3 – Plantele pot fi depozitate la intuneric total, cum ar fi pivinitele, insa acestea sa fie uscate si sa nu coboare temperatura sub cea de inghet. Primavara se taie si se curata. Teoretic aceasta este una din cele mai bune metode, permitand plantei o regenerare mai buna.

ATENTIE – oricata grija ai da si oricat de grijuliu ai fi, pe timpul iernii tot se mai pierd din plante. In plus plantele mai vechi de 1 an, intotdeauna au un aspect mai “batraincios”, astfel ca nu veti avea parte de calitatea coloristicii, a florilor sau a foliajului din primul an de viata. Din aceasta cauza se spune ca muscata este o planta “teoretic” perena.

Muscate Curgatoare inmultuire

Muscate Curgatoare inmultuire prin seminte

Trebuie insamantate devreme, avand nevoie de 3-4 luni pentru a rasari si a deveni plante mature. Semintele ca sa germineze nu au nevoie de lumina, astfel ca trebuie doar umezite. Se pot planta direct in turba sau pe pat de hartie umezita pana la inmugurire. Atentie ca din seminte nu esti sigur pe culoare (samanta putand fi si de alta culoare decat planta mama) si totodata plantele nu mai au o inflorire atat de puternica precum o planta facuta din butasi. Nu ingropati semintele mai mult de 1-2 cm in turba.

Muscate Curgatoare inmultirea prin butasi

Butasi “ciupiti” este cea mai clasica si vehiculata metoda, insa aceasta are neajunsul ca ai nevoie de o planta matura de foarte buna calitate pentru a obtine o planta viguroasa. In plus, in majoritatea cazurilor, plantele nu se compara cu planta mama. Firmele profesioniste ce se ocupa cu vanzarea muscatelor curgatoare folosesc butasi realizati in centre de cercetare si de catre firme specializate doar pe material genetic de foarte buna calitate (Germania, Olanda, etc)

Muscate Curgatoare – Pret

Exista o intreaga polemica pe acest subiect. Cat costa muscatele sau care este pretul corect pentru acestea. Ei bine raspunsul este diferit si nu poate fi multumitor pentru toata lumea. In cazul nostru, muscatele curgatoare variaza de la 2 ron pana la 22 ron, pe ghiveci.

Plantare-Muscate-Curgatoare-Jardiniere

Insa pentru a intelege formarea unui pret corect, iata cateva indicii:

Pentru o muscata de calitate, un producator foloseste intotdeauna un butas de foarte buna calitate, achizitionat de la o firma specializata pe aceasta activitate (in general din Olanda sau Germania). Se foloseste turba de insamantare, pentru ca apoi sa se transplanteze intr-o turba de crestere cu diverse calitati (una este absortia de apa si retinerea acesteia). In turba se folosesc fertilizatori cu eliberare controlata, hidrosolubili. La toate acestea se adauga ghiveciul si mai ales marimea acestuia. Pentru exemplificare un ghiveci de 5-7cm contine apoximativ 0.2-0,3 l de turba, pe cand unul de 15cm-20cm ajunge la 1-2 l de turba si amestecul de nutrienti folositi creste in cantitate. La toate acestea se adauga apa, functie de marimea ghiveciului, instalatii, suprafata, incalzire, etc.

Este la moda sa se cumpere din hypermarketuri butasi de muscate la preturi absolut derizorii. Insa ceea ce se uita de cumparatori si mai ales sa se specifice de vanzatori, este ca acestia niciodata nu vor fi de aceeasi calitate ca si planta mama. In plus se va constata cu siguranta la transplantarea acestora, volumul mult mai mare necesar de turba si totodata de nutrienti. Folosirea unei turbe ieftine, neprofesionale, sau chiar pamant de gradina, alaturi de un butas “ciupit”, nu va duce niciodata la o planta viguroasa asa cum apar in revistele de specialitate sau in gradinile producatorilor profesionisti.

Mai mult, planta obtinuta din butasi de “ciupire” are o intarziere in dezvoltare de 1,5-2 luni, cel putin, asta insemnand ca va veti bucura mult mai putin de flori in plin sezon.

Astfel ca pretul poate varia de la o planta de slaba calitate si de dimensiune foarte mica, cu pret de 2-3 ron, pana la o planta de inalta calitate, cu dimensiunie mare si bogata, cu pret de 10-12 ron. Intr-un final, suntem convinsi ca daca s-ar face calculele reale, costurile ar fi asemanatoare, diferenta facand-o calitatea obtinuta.

Muscate-Curgatoare-Boli-Daunatori

Muscate Curgatoare Boli si Daunatori

In general muscatele sunt plante rezistente la boli si pot fi tratate usor doar cu substante la indemana din farmaciile fitosanitare. Cu toate acestea trebuie sa aveti grija pentru a nu pierde planta din neatentie.

“Putregaiul Cenusiu” este principala boala la muscate. Se manifesta ca pete de culoare gri inchis, pe spatele frunzelor si apare din cauza excesului de umiditate.

Ca si daunatori mai cunoscuti, gasim: Musculita alba de sera care este foarte greu de eliminat si afidele.

Va recomandam ca in cazul aparitiei oricarei simptome pe boala sau de daunator sa va adresati farmaciilor specializate pentru cel mai nou tratament in domeniu (substantele se schimba periodic si apar mereu unele noi, dat fiind ca si bolile se adapteaza la “medicamentele” folosite de omenire).

Personal, preferam tratamentele preventive, pe care va rugam sa le faceti si voi. Astfel, in loc sa asteptati ca muscatele curgatoare pe care le detineti sa aiba urme de boli, puteti sa aplicati tratamente fitosanitare, odata la 2-3 saptamani. Astfel, veti evita majoritatea posibilelor probleme.

Speram ca sfaturile noastre sa va fi fost de folos,

Cu drag,

Vasile Dan Valentin

Echipa Sera de Flori SIBIU

#Muscate #FloriCurgatoare #Sfaturiingrijire

17092 afișare1 comentariu