Caută
 • Dan Valentin VASILE

Petunii curgatoare Gigant - Cum sa faci!


Ne uitam si admiram de multe ori diferite imagini cu petunii curgatoare imense, uneori mai mari decat poate un om sa le cuprinda si chiar avand 2 sau chiar 3 metrii inaltime. Cautam in fiecare vara si primavara florile cele mai mari si mai aratoase, in speranta ca vom avea si noi ceva macar asemanator. Investim bani in ingrasaminte, in potentiatori de inflorire si le ingrijim cat putem de bine, insa niciodata nu ajungem la rezultate macar asemanatoare.

Ei bine, cam acestea sunt gandurile multor clienti de-ai nostrii (sau asa am dedus noi din intrebarile pe care le primim ) si mai ales a iubitorilor de petunii curgatoare.

In prezentul articol ne-am hotarat sa destramam misterul si sa ajutam clientii nostrii pentru a obtine aranjamentul de petunii dorit.

Ei bine, pentru a obtine ghivece cu petunii gigant, nu prea este nici un mister ;) . In fapt, secretul este de a pune la un loc mai multe ghivece de petunii, intr-un aranjament care sa dea un tot unitar, facand sa para ca este una singura.

Primul lucru pe care va sfatuim sa-l faceti este sa va faceti un plan si sa va raspundeti la cateva intrebari:

 • Cat de lung doresc sa obtin aranjamentul de petunii – tineti cont ca o petunie ingrijita corect poate ajunge si la 1-1.5 m lungime.

 • Cat de larg doresc sa fie spatiul care il aloc pentru petunii. Nu uitati ca un asemenea aranjament este o mica opera de arta in sine si va deveni obiectul central al oricarei gradini sau terase ( de balcon de bloc nu prea putem vorbi, dat fiind insuficienta spatiului.

 • Cat timp doresc sa aloc ingrijirii. Inmultiti numarul de petunii folosite cu timpul petrecut pentru ingrijirea uneia singure. Nu uitati ca petuniiile necesita curatare permanenta pentru a arata spectaculos. Cititi aici micul nostru indrumar de ingrijire petunii.

 • Nu in ultimul rand, locul de crestere si ingrijire. Un astfel de aranjament, chiar si la dimensiuni mici, ajunge la greutati impresionante, de zeci de kilograme si chiar sute. Astfel ca va fi foarte greu sa-l mai miscati si sa-i schimbati pozitia.

 • Resurse de crestere – sa puteti sa-i dati tot ceea ce este necesar. De exemplu, apa. Inmultiti numarul de petunii folosite cu consumul uneia singure si puteti ajunge la nevoi zilnice de zeci de litri de apa, iar asta inseamna ca trebuie sa aveti in apropiere o sursa de apa, un furtun sau sa-i legati un sistem automat de udare (recomandam asta)

Dupa ce aveti planul, puneti-va alaturi toate materialele de care aveti nevoie.

In cazul nostru, va dam un exemplu practic realizat de noi, in care am folosit 5 plante curgatoare pentru un singur aranjament (sigur, daca aveti un support mai mare, puteti pune mult mai multe).

Materiale necesare:

Petunii-curgatoare-gigant-materiale
 • Cinci ghivece de petunii curgatoare (cu radacini foarte bine dezvoltate), insa nu foarte mari (ghivece de 10-13cm diametru).

 • O galeata comerciala de 10l, care va deveni suportul aranjamentului de petunii

 • 1 sac de turba pentru surplusul necesar

 • Ingrasamant cu eliberare controlata

 • Bormasina cu sistem de gaurire material PVC

 • Sistem de agatare

 • Sarma otelita rezistenta -2-3mm

 • Nisip

Pasul 1

Petunii-curgatoare-gigant-Pasul1

Marcati galeata pe lateral, la nivel intermediar, cu markerul, locurile in care veti da gaurile pentru a introduce ghivecele laterale. Faceti gaurile cu bormasina, fara a forta prea tare pentru a nu sparge galeata.

Faceti 3-4 gauri in fundul galetii, cu burghiu normal, 6-10cm, pentru a lasa apa sa se scurga si sa nu mucegaiasca radacinile.

Pasul 2

Faceti amestecul de turba cu nisip si ingrasamant cu eliberare controlata, astfel incat sa creeati un substrat care sa retina apa. Umpleti galeta cu acest amestec pana la nivelul primelor gauri laterale.

Pasul 3

Petunii-curgatoare-gigant-Pasul3

Intruduceti petuniile prin orificiile laterale si asezatile pe substratul deja adaugat. Nu presati prea tare, pentru a nu rani plantele si asa destul de stresate dupa aceasta operatiune. Umpleti galeata pana la nivelul superior, fara sa presati foarte tare, pentru a nu rupe florile si mai ales radacinile din straturile inferioare.

Pasul 4

Petunii-curgatoare-gigant-Pasul4

Plantati ultima petunie in mijlocul galetii. Puteti eventual sa puneti doua in aceasta faza pentru o acoperire mai buna ulterioara, insa noi recomandam doar una.

Pasul 5

Creati un sistem de sustinere foarte rezistent din sarma otelita, dat fiind greutatea aranjamentului (acesta ajunge la 15-20kg, cu apa) si eventual il puteti masca cu unul ornamental.

Pasul 6

Asezati aranjamentul in locul dorit si udati-l din abundenta. In prima faza plantele vor arata putin “deranjate”, insa isi vor reveni repede.

Nu uitati sa respectati sfaturile noastre pentru ingrijirea petuniilor curgatoare (click aici), dat fiind ca ar fi pacat de toata aceasta munca initiala si mai ales investitia destul de mare facuta.

Speram ca va vor folosi aceste sfaturi si asteptam fotografiile voastre cu aranjamentele create de voi :)

Cu drag voua

#Petunii #FlorideVara #Florideprimavara #FloriCurgatoare

8.385 afișări0 comentarii

Postări conexe

Afișează-le pe toate