Caută
  • Dan Valentin VASILE

Vremea extrema si florile. Ce sa faci?

Actualizată în: 21 nov. 2020


Multi dintre noi privim ploile de afara ca o mare provocare si mai ales ca un imens dezastru, atunci cand ne privim gradinile sau florile plantate in saptamanile anterioare.

Suntem disperati, extrem de ingrijorati si suntem agasati de gandul ca florile noastre nu vor fi niciodata la fel.

Insa uitam ca ploile sunt de fapt sursa naturala de nutrient si ca florile si ploile au coexistat de cand este planeta aceasta cu viata pe ea :)

Treaba noastra este sa avem grija ca florile noastre sa fie cat mai sanatoase posibil, astfel incat ele sa-si faca treaba si sa ne bucure ulterior cu frumusetea si perfectiunea lor.

Vreme extrema? Temperaturi sub 3 grade?

vreme_extrema_flori

Zilele acestea avem parte de tot ce este mai rau in materie de vreme, ce pot afecta grav florile din balcoane si terase. Frig cu temperaturi de sub 4 grade, ploi si asteptam chiar si scurte zapezi.

Trebuie spus ca cele mai expuse la deterioare sunt florile din jardiniere, cu pereti subtiri, din plastic, de la balcoane sau terase, mai indepartate de zidurile caselor sau ferestre, unde caldura interioara nu radiaza pana la ele. Totodata cele mai expuse flori sunt petuniile si calibrachoa, muscatele fiind putin mai rezistente.

Chiar si in caz de vreme extrema, florile nu vor fi afectate foarte grav, atat timp cat radacinile nu ingheata, ceea ce este putin probabil in zilele acestea, insa masuri de preventie ar trebui luate oricum.

Ce va sfatuim? Urmariti prognoza meteo seara si verificati ca temperatura exterioara sa nu coboare sub zero grade, chiar si doar pentru cateva ore.

- Daca temperatura exterioara coboara noaptea sunt 2-3 grade, daca aveti posibilitatea, aduceti ghivecele cu flori in interior pana dimineata. Daca nu aveti posibilitatea, acoperiti cu pungi, folie, sau orice gasiti la indemana.

- Daca temperatura exterioara coboara sub 0 grade, obligatoriu aduceti florile in interior, mai ales daca a ploua, asa cum a plouat in aceste zile. Daca tot nu aveti posibilitatea, acoperiti cat mai bine florile pana dimineata. Daca temperatura a durat doar cateva ore, florile vor fi afectate, insa vor supravietui, chiar daca le va trebui ceva timp sa isi revina.

Flori afectate? Nu dispera!!

Flori-ploi-torentiale

In ciuda faptului ca florile dupa o ploaie torentiala pot arata dezastruos, cu frunzele plecate, aplatizate, cu florile ofilite sau patate, sau partial distruse, priviti mai atent. In majoritatea cazurilor plantele sunt extrem de rezistente, fiind doar intr-o etapa tranzitorie, fara trunchi sau ramurele rupte, chiar cu mici muguri si chiar mult mai verzi.

Lasati plantele sa lucreze si nu le deranjeati. Natura, in geniul sau creator, le-a dat tot ceea ce este necesar ca ele sa se repare. Si o vor face mult mai repede decat credeti.

Nu rupeti partile indoite care par ca sunt mai urate, lasati-le si isi vor reveni in cateva zile. Doar partile rupte complet se indeparteaza, insa aveti grija sa nu confundati partea inca sanatoasa cu cea moarta.

Nu incercati sa scurturati plantele sau florile aplatizate. Riscati sa le deteriorate definitiv, inclusiv pe cele ce nu au suferit vatamari.

Cat timp plantele au fost fertilizate corespunzator cu ingrasaminte de calitate, nu va ingrijorati. Insa in cazul in care acestea sunt intr-un loc umbros si ploile s-au prelungit in mod nefiresc, ar fi bine sa le asigurati mai multa lumina pe timpul acestei perioada. Astfel de probleme apar in general la plantele si florile tinere, care inca nu au apucat sa aiba o dezvoltare viguroasa, simtomele fiind o alungire nefireasca si o tulpina prea subtire.

Nu indepartati partile moarte, atat timp cat ploua sau plantele sunt inca umede. Asteptati vremea frumoasa si efectuati dupa uscarea completa aceste operatiuni.

Te temi de boli? Nu uita ca preventia este cea mai buna

Nu in ultimul rand, ploile prea dese, asa cum este aceasta perioada, pot aduce diverse boli pe flori, mai ales pe cele care nu sunt bine ventilate. Astfel, va indicam cu incredere sa le asigurati o ventilatie cat mai buna, apoi sa efectuati preventim cateva tratamente anti fungi si anti insecte. Nu exagerati sub nici o forma.

Dupa ce planta s-a uscat si prindeti o zi buna, stropiti cu fungicide si insecticide.

ATENTIE – apelati doar la produse din farmacii fitosanitare, produsele comerciale obisnuite fiind de slaba calitate. Odata la 3 saptamani este mai mult decat sufficient si va va asigura ca nu veti avea surprise neplacute.

Asteptam comentariile voastre mai jos sau pe pagina noastra de facebook.

Cu drag

Echipa Sera de Flori Sibiu

#Sfaturiingrijire

4.078 afișări0 comentarii

Postări conexe

Afișează-le pe toate