Caută
  • Dan Valentin VASILE

Verbina, Verbena curgatoare - Ingrijire


Am intalnit in ultimele zile multi clienti care ne adresau intrebari legate de motivul pentru care floarea lor, despre verbena curgatoare (sau mai popular verbina) vorbim astazi, nu mai infloreste, desi a fost o splendoare cand au cumparat-o.

verbina-verbena-curgatoare

Ei bine, am realizat ca multi dintre clientii nostrii, desi bine intentionati si mari iubitori de plante, nu stiu cum sa o ingrijeasca, dat fiind ca verbena nu este o planta atat de populara, in ciuda florilor sale exceptionale.

Inainte de a discuta despre cum se ingrijeste o verbena curgatoare, haideti sa facem diferenta intre verbena si verbina.

In fapt sunt doua plante inrudite, a caror denumire este confundata de multi dintre iubitorii de plante. Astfel:

Verbena Hybrida, este numele stiintific pentru verbina - verbena curgatoare, o planta decorativa curgatoare.

Verbena Officinalis. este numele stiintific pentru verbina sau verbena planta medicinala.

Verbena ingrijire - Verbena Hybrida

Verbena Curgatoare este o floare cu un colorit deosebit, avand flori bogate din primavara pana tarziu in vara si inceputul toamnei, asa ca cei ce au decis sa o cumpere sau cei care inca se gandesc, nu trebuie sa aiba motive de ingrijorare in ceea ce priveste intretinerea ei.

verbinaverbena-curgatoare-alb-roz

Regulile, in afara de un sol bun care sa dreneze apa si mult soare, sunt foarte simple:Apa, Apa, Apa… :)

Ei nici doar atat, insa este o regula principala, ca orice planta ce genereaza flori bogate, are nevoie de multa apa, mai ales in zilele toride. Dar atentie... sa nu fie in exces pentru ca riscati sa putrezeasca radacinile.

Verbena Curgatoare, are nevoie de un ingrasamant cu eliberare controlata, care se dizolva incet in substratul in care este plantat. Daca ati achizitionat de la noi o verbina, stati linistiti ca are suficient. Daca ati transplantat-o poate ar fi cazul sa va ganditi sa ii adaugati putin, functie de marimea ghiveciului in care ati instalat-o. ATENTIE: ingrasamintele cu eliberare controlata sunt si ele pe tipuri si perioade. Sfatul nostru sa adaugati din cel pentru 5-6 luni, astfel incat sa o treaca sezonul de inflorit in siguranta.

In plus, daca doriti ca verbina voastra sa arate cu adevarat spectaculos, puteti adauga ingrasamint pentru mentinerea florilor. Astfel, exista de multe categorii in comert, doar aveti grija sa fie din cel cu Potasiu si Fosfor (pentru stimularea bobocilor si a florilor) si respectati cu strictete indicatiile de pe etichete. Recomandarea noastra, pentru a nu risca sa deteriorati verbena curgatoare, impartiti cantitatile de pe ambalaje, direct proportional, pe o perioada mai mare si mai des. Astfel, daca pe eticheta scrie ca trebuie sa dati 10g la o saptamana, mai bine impartiti cate 2 grame la fiecare doua zile, etc. Astfel evitati sa ardeti planta.

Verbina / Verbena curgatoare - Tundere

In afara de apa si ingrasamantul din substrat, Verbena nu prea are nevoie de altceva.Totusi, cea mai importanta regula pentru a avea o verbena plina de flori este sa o tundeti.Florile de verbina rezista cateva saptamani si apoi se usuca. In acest moment pentru a stimula cresterea este obligatoria tunderea ei. Tundeti firele de flori uscate, cam la 25% din ramura.

Faceti-o fara grija. Dupa 2-3 saptamani o noua serie de flori va renaste

verbina-verbena-curgatoare-ingrijire

Deci, nu uitati de ce are nevoie o verbena curgatoare sanatoasa si spectaculoasa:

Apa,

Ingrasamant,

Tuns.

Verbina / Verbena curgatoare - Inmultire

Ei bine, este foarte simplu. Se poate face prin doua metode: seminte sau butasi.

Verbina inmultire prin seminte:

Semintele se recolteaza permanent, dupa ce florile de verbina se usuca. Aveti grija ca o sa strangeti o cantitate impresionanta. Fiecare floare, din zecile dintr-o vara, face seminte. Acestea sunt mici si negre, destul de greu de colectat. Dupa ce le strangeti, asezati-le intr-un loc uscat si ferit de lumina. Le puteti planta in primavara devreme, insa nu direct in pamant. Folositi o rasadnita iar cand plantele devin destul de viguroase, undeva la cativa centimetrii, transplantati-le intr-un ghiveci de 5-10cm diametrul. Dupa ce planta devine de 10-20cm inaltime o puteti transplanta in gradina, ghivece, afara sau oriunde doriti voi.