Caută
  • Dan Valentin VASILE

Floarea Cercelusi de 17 ani - de la Mama Soacra


Mama Soacra detine o floare Cercelusi (denumire populara), batrana de 17 ani! Ei da, chiar asa, are 17 ani si culmea ca infloreste ca in prima tinerete. Daca nu ne credeti iata mai jos cum arata batrana planta cercelusi in acest moment, chiar cand scriem acest articol.

"Mama Soacra... care este secretul acestor flori si cum ai reusit sa-i pastrezi atat de mult timp si mai ales sa faci cercelusii sa infloreasca si acum?"

floare-cercelusi-roz-mov

Ca de fiecare data, raspunsul invariabil al elegantei Doamne, extrem de muncitoare si afectoase este... "ei, trebuie sa-i vorbesti in fiecare dimineata, sa-l intrebi ce mai face astazi, daca totul este placut pentru el, sa-i povestesti ce s-a mai intamplat si sa-l intrebi daca ii este bine. Seara eventual sa-i spui noapte buna si chiar sa-l mangai uneori.

Cercelusul ca si orice alta floare este special, are nevoie de afectiune in primul rand."

La prima vedere ati crede ca glumim, insa daca ati vedea florile Mamei Soacre, ati pleca putin mai mult urechea si ati privi mai atenti. La o discutie cu Socrul, mai ales in fata unui pahar de tuica, realizezi ca nu glumeste chiar deloc si ca sfatosul batran este chiar mai inclinat sa creada ca acesta este secretul cercelusilor si in general al florilor frumoase.

floare-cercelusi-alb-roz

Care este povestea florii? Ei bine cercelusul a fost gasit in pivnita bunicii (dupa ce a murit), probabil lasat acolo peste iarna pentru a nu degera afara. Mama Soacra povesteste ca era o planta uscata si nici nu credea ca mai traieste. A adus-o la lumina si a udat-o regulat, i-a aplicat permanent tratamentele in caz de boli si mai ales tratametul de mai sus cu vorbe frumoase. Acum 3-4 ani a inceput sa dea semne de batranete, insa a cumparat o sticluta de ingrasamant (foliar, ca mama soacra nu stie acest detaliu ;) ) pentru inflorire si supriza a venit incepand de anul trecut. Astfel in prezent batranul nostru cercelusi este plin de flori desi trunchiul sau arata mai degraba ca un pom de gradina.

floare-cercelusi-mov

"Cum se inmulteste cercelusul mama soacra..." si instant Doamna imi arata rupand o mica crenguta din trunchiul batran. "Rupi o crenguta, uite asa, sa aiba 3-4 frunze verzi si tinere, il pui intr-un ghiveci si il uzi din abundenta. In cateva zile se prinde".

Desi pare o anecdota prezentul articol, ei bine am dorit sa prindem substanta reala si la indemana oricarui iubitor de flori pentru a obtine flori de calitate in viitor. Cercelusul in discutie este doar reprezentativ cat de mult poti face in propria gradina.

Chiar daca am putea scrie pagini intregi de informatii tehnice de cum se ingrijeste cercelusul, ei bine cred ca scurta discutie cu Mama Soacra a surprins esentialul:

1- Fiti atenti la flori si ele va vor vorbi intotdeauna despre nevoile lor

2 - Odata ce va vorbesc, respectati-le si dati-le cele trebuincioase

3 - Feriti florile iarna de inghet si ele va vor bucura multi ani

4 - Aplicati tratamentele la timp si corespunzatoare

5 - Inmultiti florile, insa nu uitati ca niciodata acestea nu vor fi la fel de calitative precum planta mama.

In concluzie, alaturi de "cantec si voie buna", cercelusul poate ajunge la 17 ani in ghiveci. Trebuie doar sa-ti doresti si vei reusi.

Va dorim spor,

Echipa Sera de Flori Camelia's Sibiu

#Fuchsia #Cercelusi #FloriCurgatoare #Florideprimavara #FlorideVara #Sfaturiingrijire

6.078 afișări0 comentarii

Postări conexe

Afișează-le pe toate