Caută
  • Dan Valentin VASILE

Cum se ingrijesc muscatele iarna

Actualizată în: 21 Nov. 2020


Din fericire, muscatele iarna sunt unele din cele mai usor de ingrijit flori din gradina noastra. Fie ca vorbim de muscate in ghivece sau in jardiniere, fie ca vorbim de muscate curgatoare sau zonale, aceste flori sunt extrem de populare si usor de intretinut si ingrijit.

Iata mai jos cateva sfaturi pentru activitatile de baza, functie de facilitatile de iernat pe care le aveti.

muscatele-iarna-ingrijire

Cum se ingrijesc muscatele iarna in casa sau apartament

Cea mai simpla modalitate de pastra muscatele iarna este de a le aduce la interior, in case sau apartamente. Bineinteles acest lucru este facil daca detineti spatiu suficient si sunteti dispusi sa faceti acest lucru. Iata cum sa procedati:

Toamna tarziu, inainte de primul inghet, cand temperatura medie coboara sub 7-8 grade noaptea iar plantele au inceput sa piarda din coloritul frunzelor si mai ales din flori, scoateti muscatele din locul in care le-ati avut in gradina si transplantati-le in ghivece de diametru 10-12cm. Asta in cazul in care nu le aveti deja in ghivece sau jardiniere de marime suficienta de a fi pozitionate in casa. Aveti grija la radacini sa nu de deteriorati foarte tare. Nu va fie frica, muscatele peste iarna sunt flori foarte rezistente.

Taiati ramurile cam la jumatate. In acest moment ati putea folosi butasii taiati pentru a produce alte flori pentru anul viitor. Insa, ca de fiecare data, avertizam ca o muscata inmultita prin acesti butasi nu va avea frumusetea si puterea plantei mame.

In cazul in care aveti plante vizibil bolnave, va recomandam sa nu va bateti capul si sa o aruncati, evitand astfel posibile alte probleme mult mai grave in timpul iernii.

Aplicati tratemente fitosanitare preventive, inainte de a le aduce in casa. Tratati muscatele pregatite de iarna, de boli si daunatori cu produse din farmaciile fitosanitare. Faceti acest lucru obligatoriu pentru a preintampina probleme ulterioare si o cheltuiala mai mare.

Inainte de a aduce in casa muscatele pentru iernat, va recomandam sa faceti o udare profunda. Ulterior va sfatuit sa faceti udari moderate si sa aveti mare grija la umiditate. In casa si apartamente, muscatele se pot inbolnavi datorita lipsei ventilatie sau a insuficientei acesteia, combinata cu umezeala excesiva.

Plasati ghivece in locuri cat mai luminoase posibile insa nu foarte calduroase. Muscatelor le place multa lumina si temperatura relativ scazuta, ideal fiind aproximativ 18 grade. O temperatura marita va face ca muscatele sa fie fortate si sa imbatraneasca prematur, riscand sa nu va bucurati de flori bogate in primavara si vara anului urmator.

Daca ingrijiti muscatele iarna in acest mod, fara a asigura lumina suficienta si caldura, face ca planta sa sufere, chiar sa moara si cu siguranta sa se inbolnaveasca.

In cazul in care nu detineti spatiu suficient pentru acest mod de pastrare peste iarna, va recomandam sa cititi mai jos modul de pastrare a muscatelor la intuneric (pivnite sau garaje)

Peste iarna, va rugam sa udati cu moderatie muscatele doar cand solul devine uscat (nu pastrati solul umed mereu) si totodata sa le “ciupiti” pentru a facilita ramificarea pana in primavara.

Cand iarna s-a terminat si pericolul de inghet a trecut, puteti scoate muscatele afara. Fertilizati si aplicati tratamentele fitosanitare preventive. Pentru detalii legate de activitatile din primavara va rugam sa apasati AICI pentru mai multe articole.

La orice semn de boala peste iarna, muscatele trebui tratate corespunzator. Altfel riscati sa le pierdeti si sa nu va bucurati de ele.

Cum se ingrijesc muscatele iarna in locuri intunecate

Aceaste facilitati implica doua posibile metode. Una in care se depoziteaza muscatele in ghivece in locurile intunecate, iar a doua metoda se aplica prin dezgroparea radacinilor muscatelor si uscarea acestora in pungi de hartie (pentru a absorbi umiditatea suplimentara). Ambele variante au avantaje si dezavantaje. Daca prima poate genera boli si daunatori in caz de neatentie si chiar moartea prin putrefactie, a doua poate duce direct la moartea muscatelor peste iarn