Caută
  • Dan Valentin VASILE

Ingrijirea Trandafirilor – de gradina, in ghiveci sau cataratori..

Actualizată în: 21 nov. 2020


Trandafirii sunt plante cu flori extrem de usor de ingrijit. Astfel ca ingrijirea trandafirilor face chiar si dintr-un gradinar ne-experimentat un gradinar iscusit.

Cu sute de soiuri disponibile pe piata, fiind plante cu adevarat perene, trandafirii sunt printre cele mai cautate flori pentru gradini.

ingrijirea-trandafirilor-toamna

Va recomandam parcurgerea prezentului articol, astfel incat la final sa aveti trandafiri care vor arata complet diferit de trandafirii lasati sa creasca ”singuri”. Trandafirii ingrijiti se deosebesc imediat, prin foliaj bogat, frumos colorat, multitudinea de boboci, lipsa semnelor de boala, inaltime, diferentele fiind evidente chiar si pentru o persoana neinitiata in tainele gradinaritului.

Ingrijirea trandafirilor - de gradina

Gasiti mai jos detalii despre trandafiri, ingijire primavara, toamna si iarna. Am adaugat inclusiv detalii despre taiere si tundere, despre trandafiri cataratori, in ghivece, etc. Din pacate prezentul articol nu poate cuprinde toate detaliile din atat de multe domenii, astfel ca va recomandam sa intrati AICI, pentru a urmari mai multe articole specifice fiecarei activitati sau specii in parte.

Cand se planteaza trandafirii?

Ei bine, surprinzator, cam tot timpul anului, doar cand pamantul este inghetat NU! Soiurile moderne, care se gasesc la producatorii profesionisti si centrele cu produse de gradinarit, vin gata pregatiti, cu radacina libera, numai buni de plantare.

ingrijirea-trandafirilor-plantare

In cazul in care ati achizitionat un astfel de butas de trandafiri, eliberati-l din folie si din materialul impachetat si lasati-l intr-o galeata la inmuiat peste noapte. A doua zi, “ciupiti” putin din varful radacinilor si asezati-l pe locul dorit de plantare. Sapati o groapa, nu foarte adanca, atat cat sa permita ingroparea noului nostru trandafir pana la nivelul altoirii, vizibile la baza plantei. Udati apoi din abundenta.

In cazul in care doriti plantare din proprii butasi, vedeti capitolul “Ingrijirea Trandafirilor – Vara “

Ingrijirea Trandafirilor – Primavara

In primul rand primavara trandafirii trebuie “demusuroiti”, adica musuroaiele realizate toamna pentru a-i proteja, se inlatura.

O a doua activitate esentiala in ingrijirea trandafirilor primavara, este taierea trandafirilor. Atentie, a nu se confunda cu tunderea trandafirilor care este o denumire generica pentru activitati de toamna.

Primavara, fiecare trandafir se taie, urmarindu-se a se lasa sa se dezvolte ramurile tinere. La un trandafir care este dezvoltat frumos, in general ramurile tinere se dezvolta de la baza, in numar de 3-4-5 sau chiar mai multe, astfel incat, functie de numarul ramurilor tinere se poate renunta la ramurile in varsta. Ramurile in varsta se disting prin coloritul rosu inchis spre cenusiu, pe cand ramurile tinere sunt cele ce au o culoare mai verde.

Taierea ramurilor in varsta se face in general cu un fierastrau, dat find grosimea dar si structura mai lemnoasa a acestora. Ramurile tinere se taie cu o forfeca de taiere de buna calitate, astfel incat taietura sa fie rapida si curata.

Taierea trandafirilor are cateva reguli de baza. Astfel pentru cei ce doresc sa aiba trandafiri care sa decoreze gradinile frumos, cu multe flori, taierea se face mai inalta, iar daca se doreste o inflorire cu scopul de a lua tijele cu flori ca si flori taiate, se taie cat mai scurt. Diferenta va fi data de volumul de flori viitoare. Taierea scurta va facilita o crestere rapida, cu mai putine flori, taierea mai lunga faciliteaza ramificatia si o mai mare bogatie de flori.

In plus tineti cont sa taiati trandafirii functie de grosimea ramurilor. Ramurile mai tinere si mai subtiri se taie mai scurt (20-30 cm de baza) iar cele mai groase mai lungi (40-50 cm de baza).

Taierea se face imediat deasupra mugurilor noi, foarte putin inclinat.

Nu uitati ca primavara se efectueaza primele tratamente fitosanitare. Gasiti toate detaliile, mai jos la capitolul “Ingrijirea Trandafirilor – Boli si Daunatori “.

Nu in ultimul rand, tot primavara recomandam adaugarea de ingrasamant granulat, cu eliberare controlata, durata 5-6 luni, presarat sau introdus la baza trandafirului, in pamant. Vedeti detaiile la capitolul de mai jos, legat de ingrasaminti.

ingrijirea-trandafirilor-primavara

Udarea trandafirilor nu trebuie facuta excesiv. Teoretic primvara nici nu trebuie udati, dat fiind ca ploile sunt suficient de dese in aceasta perioada a anului. Totusi daca exista perioade lungi de seceta, nu lasati planta sa sufere. Plantele tinere, abia plantate, trebuie insa udate cat mai des.

Ingrijirea Trandafirilor – Vara

Vara, ca de altfel pe perioada intregii infloriri, ingrijirea trandafirilor inseamna mai ales curatarea de florile ofilite. Pentru a regenera planta si a facilita noile flori, florile de trandafiri se rup, dupa ofilire, de la primul nod. Floarea pregatita sa fie curatata se va desprinde foarte usor. Nu lasati trandafirii ofiliti sa cada singuri, principalul motiv fiind aspectul urat, apoi pericol suplimentar de imbolnavire si nu in ultimul rand, incetinirea ritmului de inflorire.

ingrijirea-trandafirilor-curatare

Nu uitati de tratamentele fitosanitare si fertilizarile, descrise mai jos.

Aveti grija in aceasta perioada ca trandafirii sa se ventileze cat mai bine. Din cauza cresterii accelerate, atat ca foliaj, dar cat si a tijelor si florilor, uneori planta nu mai lasa aerul sa circule suficient si in combinatie cu umezeala de la ploaie, poate genera boli fungice. Daca trandafirul este prea des, puteti sa eliminati o parte din ramuri pentru a lasa planta mai aerisita.

Udatul trandafirilor vara trebuie sa fie regulat si sa se evite uscarea completa a radacinilor. Nu stropiti trandafirii pe frunze si evitati sa faceti aceasta activitate in afara de dimineata.

Inmultirea trandafirilor prin butasi vara se realizeaza in principal vara tarziu sau in toamna, mai spre finalul acesteia. Va rugam sa tineti cont ca aceasta metoda de inmultire nu va genera trandafiri de calitatea celor “mama”, fiind plante ce vor produce mai putine flori si vor fi mai putini rezistenti la inghet si seceta.

Cum se inmultesc trandafirii?

ingrijirea-trandafirilor-butasi

Se taie butasii din ramurile trandafirului cu tot cu frunze, cam de 10 - 15cm lungime, imediat sub un nod (ochi), se curata de frunze si se lasa una sau doua frunze la ultimul nivel, chiar deasupra ultimului nod. Folositi pentru aceasta activitate o foarfeca speciala de taiere trandafiri sau vita, care sa aiba taietura rapida si curata. Puteti folosi si cutite speciale de taiere, insa acestea sunt mai greu de manuit si mai periculoase.

Noi butasi astfel realizati se planteaza in ghivece sau ladite speciale, cu nisip si pamant universal, pentru a pastra o umiditatea cat mai mare sau direct in gradina. In gradina sapati un sant de aproximativ 10 cm, adaugati pamant de flori bogat in nutrienti, sau folositi pamantul din propria gradina, udati foarte bine pana la mocirlire si apoi infigeti noii butasi, pana la 1cm dedesubtul ultimului nod lasat cu frunze.

Ideal ar fi sa folositi o solutie de inradacinare, asta in cazul in care aveti posibilitati (vezi capitolul “Ingrijirea Trandafirilor – Ingrasaminte necesare “ ), insa nu este neaparat necesar. Daca ati platat butasii in gradina, acoperitii cu borcane, individualizati, sau cu sticle de plastic decupate. Asezati borcanele si sticlele astfel incat sa nu patrunda racoarea sau frigul exterior, mai ales pe timpul iernii.

In cazul plantarii in ghivece sau lazi cu nisip, avantajul este major ca puteti sa transportati astfel butasii in pivnite pe timpul iernii. Nu au nevoie de lumina. In plus primavara va va fi mult mai usor sa luati butasul cu radacina si sa il plantati la locul dorit.

Nu uitati ca butasii au nevoie de pamant reavan permanent. Udatii continuu, mai ales daca i-ati depozitat in pivnita sau in caz de seceta. Au nevoie de mult mai multa apa decat trandafirii adulti.

ingrijirea-trandafirilor-inmultire
ingrijirea-trandafirilor-tundere

Ingrijirea Trandafirilor – Toamna

O activitate importanta de toamna, in ingrijirea trandafirilor este tunderea acestora. Atentie, sa nu se confunde cu taierea de primavara, pe care noi o recomandam sa fie doar primavara, nu si toamna. Astfel tunderea inseamna in fapt pregatirea ramurilor trandafirilor pentru iarna, zapada si vant. Tunderea reprezinta aducerea la nivele de maxim 1 m inaltime a ramurilor trandafirilor, indiferent daca este ramura tanara sau in varsta.

Multi cultivatori de trandafiri prefera sa taie trandafirii, scurt, asa cum am aratat la capitolul “Ingrijirea Trandafirilor – Primavara “, in cursul toamnei, insa noi nu recomandam acest lucru, pentru a evita riscul degerarii plantei.

Cea mai importanta activitate de toamna este musuroirea trandafirilor, care se face obligatoriu la soiurile mai putin rezisitente. Musuroirea este in fapt acoperirea bazei trandafirilor, la 20-30 cm inaltime cu pamant de gradina. Acest musuroi de pamant se inlatura apoi in primavara.

La soiurile inalte, mai rezistente, noi recomandam “imbracarea” tulpinei intr-un material prin care planta sa respire, cum ar fi paie sau panusi de porumb, legate cu sfoara in jurul trunchiului sau ramurilor coroanei.

ingrijirea-trandafirilor-taiere

Tot la sfarsitul toamnei, recomandam cu caldura un ultim tratament fitosanitar, pentru a ne asigura ca planta nu intra in iarna cu boli si daunatori si creearea de probleme nedorite in primavara.

Adaugati la baza, in pamant, pentru nutritia de iarna, ingrasaminte granulate cu eliberare controlata, cu durata de 3-4 luni sau 5-6 luni, functie de momentul aplicarii.

Ingrijirea Trandafirilor – Ingrasaminte necesare

Aplicarea de ingrasaminti, sau fertilizarea, este necesara in cazul trandafirilor. Aplicarea se face tot timpul anului dupa cum urmeaza:

Primavara si toamna va recomandam sa aplicati ingrasaminte granulare cu eliberare controlata pentru o durata de 5-6 luni, la baza plantei, presarate in pamant. Aveti grija la ce cumparati, pentru ca exista ingrasaminte granulate si cu durata de cateva saptamani, astfel ca daca mergeti doar pe criteriul pretului s-ar putea sa va pacaliti si trandafirul sa nu aiba necesarul suficient de nutrienti.

In plus aplicati odata la doua saptamani un ingrasamant prin apa de udat, hidrosolubil, astfel:

Primavara, sau cand aveti un butas tanar sau unul cumparat si abia l-ati plantat, folositi ingrasamant hidrosolubil pe baza de Fosfor. Acesta va facilita inradacinarea si cresterea viguroasa a acesteia. Folositi pana la 1 luna la rand, dar nu mai des de 1-2 saptamani.

Primavara – Vara, pana la nivelul de inflorire, folositi ingrasaminti echilibranti, care sa contina in mod egal toate macroelementele necesare. Astfel Azot, Fosfor si Potasiu sa fie in parti egale. Acestea vor facilita cresterea plantei proportional cu producerea de boboci.

Folositi Vara – Toamna – ingrasaminti pe baza de Potasiu, cand planta a inceput sa produca flori. Potasiu va ajuta planta sa produca flori mai mari si mai rezistente.

Nu in ultimul rand va recomandam sa folositi ingrasaminti foliari (care se aplica prin stropire pe frunze), atentie sa nu se aplice decat dimineata devreme pentru a nu a arde si imbolnavi frunzele.

Un alt element, poate mai important decat ingrasamintii foliari ar fi folosirea unui biostimulator, care sunt mai scumpi, insa dau randament extraordinar. Ajuta metabolismul plantei, continand toate macroelementele si microelementele, enzimele, hormonii si aminoacizii necesari. In plus biostimulatorii sunt compatibili, in general, cu tratamentele fitosanitare, obligatorii, pentru ingrijirea trandafirilor.

ATENTIE: respectati dozele prescrise de producatori, pe ambalajul tuturor substantelor folosite. Nerespectarea acestora poate duce la inbonavirea grava sau chiar moartea plantei.

Ingrijirea trandafirilor - Iarna

Ei bine, iarna nu prea aveti de facut prea multe. Doar in cazul in care aveti un ger naprasnic, neobisnuit, puteti sa supra-protejati trandafirii acoperindu-i cu o folie microporoasa pentru a reduce riscul de degerare, insa acest caz este destul de rar si ar trebui luate astfel de masuri cand gerul scade extrem, sub 25, 30 grade minus. Acest tip de masura ar trebui luata mai ales in cazul trandafirilor cataratori, care sunt mult mai expusi riscului de inghet, dat fiind dimensiunile mari de la maturitate.

In plus, daca discutam de ingrijire trandafiri, iarna, mai ales trandafirii in ghiveci trebuie sa fie protejati si udati. Prin protejare intelegem ca acestia vor fi adusi intr-un loc in care nu sunt atat de expusi gerurilor (langa ziduri, verande, garaje, toate luminate), iar udatul in acest caz trebuie sa fie facut cu foarte mare moderatie, mai ales cand este ger. Nu lasati niciodata trandafirii in ghiveci, iarna, complet fara apa. Chiar daca in aparenta acestia sunt "morti", au nevoie de un minim necesar de apa, insa daca puneti prea multa riscati innecul sau putrezitul radacinilor.

Ingrijirea trandafirilor cataratori

Ei bine, am scris un articol detaliat despre trandafiri cataratori - ingrijire, si il puteti gasi AICI.

In cazul trandafirilor cataratori, regulile de ingrijire sunt aceleasi, exceptie face tunderea si taierea. Urmariti detailiile din articolul nostru si va asiguram ca veti avea rezultate excelente.

Totusi, am dori sa specificam ca soiul ales de trandafiri cataratori este esential. Dat fiind ca sunt foarte multi hibrizi pe piata, modificati genetic, multi neaclimatizati, va rugam sa nu urmariti doar pretul de achizitie. Verificati foarte bine ca soiul pe care il achizitionati sa se preteze la climatul unde aveti locuinta si la pozitia sa fata de soare. In plus, nu toate soiurile "urca" foarte mult. Astfel puteti gasi trandafiri cataratori pretabili pentru ghivece, care nu urca mai mult de 1-2 m, sau trandafiri cataratori pentru gradina, care pot urca la peste 3 m inaltime.

Trandafiri in ghivece - ingrijire

Faceti diferentierea intre trandafirii in ghivece care sunt de inaltime si dimensiune mica, pretabili pentru interior, in locuinte, si trandafiri de dimensiuni medii care merg foarte bine in ghivece, pe terase, in gradini sau pe verande.

Ingrijirea trandafirilor in ghivece este complet diferita in aceste doua cazuri. Principala diferentiere o face nevoie de apa. In locuinte, trandafirul are nevoie de mult mai putin apa iar umiditatea crescuta il poate omora rapid. In plus, recomandat in casa este sa aveti ghivece fara tavita, astfel incat sa nu riscati ca apa sa stationeze si sa putrezeasca radacinile.

Trandafirii in ghivece de exterior, trebuie bine protejati iarna, dat fiind ca sunt mult mai expusi la inghet, fata de trandafirii de gradina. Musuroirea are doar efect partial in cazul lor, asa ca acestia trebuie protejati, asa cum am descris mai sus la "ingrijirea trandafirilor iarna".

Totusi, ca regula generala comuna, trandafirii in ghivece au nevoie de ingrasaminte mult mai mult decat au cei de gradina, tinand cont ca acestia nu cresc in mediul natural si nutrientii sunt strict cei pe care noi ii dam prin stropiri, udari sau ingrasaminte cu eliberare controlata.

Ingrijirea Trandafirilor – Boli si Daunatori

Trandafirii sunt plante care se inbolnavesc destul de usor in cazul in care ingrjirea lor se realizeaza deficitar si mai ales daca se cultiva soiuri mai putin rezistente la boli.

Astfel ca cele mai intalnite probleme apar de la diverse “fungi”, popular, ciuperci. Atacul acestora poate fi devastator asupra plantelor si a gradinilor, in general, insa noi recomandam cu caldura masuri preventive, profilaxice.

Obligatoriu primavara devreme si toamna tarziu, aplicati tratamente foliare (prin stropire directa pe planta si frunze) pe baza de pesticide (fungicide) si insecticide.

Ulterior, la fiecare 3-4 saptamani ar trebui sa faceti astfel de tratamente de profilaxie, sau de fiecare data dupa o perioada de ploi abundente si umezeala mare. Nu uitati ca niciodata tratamentele nu se fac cand este soare afara sau seara.

ingrijirea-trandafirilor-boli-daunatori

Bolile fungice, daca au aparut, se trateaza la fel, insa tratamentul trebuie repetat la 3-7 zile, functie de puterea atacului. Boale se recunoaste usor dupa culoare frunzelor.

Putem avea “rugina trandafirului”, de culoarea unor pete ruginii pe frunze, “patarea neagra”, dupa pete mici negre care apoi devin negre si mov inchis, mergand pana la a ataca lastarii tineri cat si a bobocilor. Fainarea este o alta ciuperca periculoasa, care se poate observa sub forma unui puf alb si care in cazuri grave imbraca toate organele plantei.

Toate aceste boli, indiferent de tip, se trateaza prin aplicarea de fungicide specifice, foliare. Totodata partile afectate se curata si se ard, astfel incat sa se stopeze posibila dezvoltare a acestor pe alte plante. In plus, daca atacul este extrem de puternic si afecteaza o planta intreaga (dar asta inseamna ca o lunga perioada de timp nimeni nu a avut grija de acea planta), se poate merge pana la distrugerea si eliminarea plantei cu totul.

Daunatorii sunt cei clasici la flori de gradina. Afidele, micile insecte albe si, viermii (omizile). Toate se trateaza cu insecticide pe care le gasiti in farmaciile fitosanitare, insa va recomandam cu caldura ca intotdeauna sa aplicati masuri de profilaxie.

In cazul acestor masuri, va rugam sa alternati substantele, macar de 2-3 ori pe an, astfel incat sa nu exista stropire repetitiva cu aceeasi substanta.

ingrijirea-trandafirilor-gradina

In concluzie, ingrijirea trandafirilor de boli si daunatori, nu necesita multe cunostinte, insa necesita atentie permanenta si cateva activitati de baza.

Dragii nostrii, speram ca am reusit sa cuprindem in prezentul articol cat mai multe informatii necesare pentru a avea o imagine cat mai completa despre activitatile in care constau ingrijirea trandafirilor in mod corespunzator. Va stam, ca de obicei, la dispozitie cu intreabari suplimentare si va asiguram ca vom raspunde intotdeauna cu mult drag,

Echipa Sera de Flori Camelia’s Sibiu

#Trandafiri #Sfaturiingrijire #Florideprimavara #FlorideVara #Floridetoamna #TrandafiriCataratori #TrandafiriUrcatori

4.763 afișări0 comentarii

Postări conexe

Afișează-le pe toate