Caută
  • Dan Valentin VASILE

Trandafiri Urcatori - cumpara si ingrijeste cum trebuie!

Actualizată în: 21 nov. 2020


Stii sa cumperi si sa ingrijesti trandafiri urcatori? Tipuri de inflorire, temperatura minima de crestere, cum se taie, cu se ghideaza... Trandafirii urcatori sunt perfecti pentru a decora garduri, alei, ziduri, ferestre, pergole sau gradini in general. Totul este simplu daca stii cum sa-i alegi si cum sa-i ingrijesti. Iata aici ghidul nostru in acest sens.

Tipuri de trandafiri urcatori

Primul sfat pe care ti-l dam este sa ai mare grija cand cumperi trandafiri urcatori. Pe langa diferentele de amplasament (de exemplu unii trandafiri urcatori sunt mai pretabili pentru pergole sau garduri, fata de altii care pot ajunge pana la nivelul etajului superior la casei), sunt doua tipuri complet diferite: trandafiri urcatori cu o singura inflorire pe an si trandafiri urcatori cu inflorire continuua. Diferentele majore vin, pe langa inflorire, la modul si perioada de taiere.

Ne vom ocupa mai jos sa va dam toate sfaturile de ingijire pentru trandafirii urcatori cu inflorire continuua, care fac flori din primavara pana tarziu in toamna, dat fiind ca la noi in tara sunt pe departe cei mai cautati.

Mai mult, daca stai intr-o zona in care in mod frecvent apar geruri in timpul iernii, sub minus 20 grade, ei bine, ar fi bine sa renunti. Exista riscul foarte mare sa degere. Alege trandafiri din cei clasici.

Cum sa cresti trandafiri urcatori

Nu este deloc complicat.

1 - Plantati trandafirii la distanta suficienta de cladiri sau garduri. Aceasta este una din greselile esentiale care se fac atunci cand se achizitioneaza trandafiri urcatori si se planteaza. O apropiere prea mare de constructii face sa scada calitatea solului. Astfel, langa constructii solul este in general plin de nisip, pietre sau ciment, ceea ce limiteaza nutrientii de care are nevoie un trandafir sa creasca. Lasati cel putin 50 cm distanta si adaugati pe cat se poate ingrasamant organic cand plantati. Faceti acest lucru regulat, cel putin in primii ani de viata ai trandafirului, cand acesta este mai vulnerabil si radacinile nu au ajuns la un nivel optim de adancime si intindere.

2 - Cand plantati trandafiri urcatori, sprijinitii printr-o tija, macar 2-3 ani de la plantare si indreptati tija catre cladire. Formati suport de crestere din material extrem de rezistent. Multe persoane fac greseala sa intinda sfoara normala pentru a ghida trandafirii urcatori. Este gresit. Sfoara, daca nu este una de extrem de buna calitate, care costa si extrem de mult, va putrezi in timp din cauza ploilor si mai ales din cauza razelor UV de la soare. Exista riscul major ca aceasta sa se rupa in timp si sa distrugeti trandafirii exact cand trebuia sa va bucurati de ei. Va recomandam sa puneti sarma subtire galvanizata, care este garantata 30-50 ani in ploaie si soare, si din loc in loc sa legati trandafirii pentru a ajuta lastarii sa creasca si sa se prinda de suport.

3 - Ajutati trandafirii sa se catere, mai ales in primii ani din viata. Nu va asteptati ca acestia sa se dezvolte singuri, fara ajutor. Legatii, taiatii si dati-le forma, astfel incat sa va bucurati ulterior de ei.

4 - Creeati spatii de dezvoltare si pe orizontala. Trandafirii urcatori vor inflori mai viguros, mai ales in primii ani de viata, daca au ramuri orizontale. Nu asteptati ca acestia sa se dezvolte singuri, fara sprijin in orizontala.

5 - La baza, nu lasati mai multe de 4-6 ramuri principale care sa se dezvolte. Daca este nevoie, mai bine mai adaugati o planta suplimentar pentru a creea un decor mai des, in cazul in care se dereste asta.

Cum sa tai trandafiri urcatori

In primul rand nu lasati sa treaca timpul fara sa taiati ramurile care nu le doriti, oricare ar fi acestea. Daca veti face acest lucru nu veti face decat sa intarziati si sa luati din energia ramurilor dorite.

1 - In primul an nu se taie decat ramurile de la baza nedorite. In rest nu se taie lastarii noi. Asa cum am spus, taiati ramurile de la baza cat mai repede, pentru a facilita cresterea mai rapida a celor ramase.

Tineti minte ca ramurile tinere sunt usor de manevrat, devenind din ce in ce mai rigide si mai lemnoase pe masura ce imbatranesc. O ramura tinara poate fi usor directionata sa formeze decorul dorit, fata de una care la un moment dat va fi imposibil de directionat.

Incercati sa formati si sa directionati ramurile tinere cat mai orizontal, pentru a facilita inflorirea cat mai rapida.

2 - Din al doilea an puteti incepe sa taiati si din ramurile tinere. Taiati cam la 10-30 cm de tulpina principala si nu uitati de orientarea orizontala. Taierea in acest fel va facilita indesirea trandafirului urcator prin ramificarea pe orizontala.

3 - Aveti rabdare! Trandafirii urcatori se cresc relativ usor, insa aveti nevoie sa aveti rabdare ca acestia sa creasca in primii ani de viata ca sa va bucure ulterior prin splendoarea lor, multi ani.

4 - Taierea trandafirilor urcatori se face, in general iarna. Exista un motiv simplu pentru acest lucru. Structura lor deasa si complicata este mai vizibila in acest anotimp, datorita caderii florilor si frunzelor. In plus nu riscati sa afectati capacitatea lor de inflorire.

Cum sa ingrijesti trandafiri urcatori

Ei bine, am scris un articol complet despre cum se ingrijesc trandafirii. Trandafirii urcatori nu se deosebesc in reguli de ingrijire. Astfel, pentru sfaturi legate de ingrasaminte, boli si daunatori va rugam sa cititi acest articol AICI.

Adaugam noi, in plus fata de acest articol, ca trandafirii urcatori au nevoie de mai mult ingrasamant decat unul normal, datorita marimii, varstei si numarului de flori. Astfel, pe cat posibil, pe langa sfaturile normale, adaugati ingrasamant organic cat mai mult.

Totodata, in caz de frig, va rugam sa protejati trandafirul urcator cat mai bine. Cat este tanar, daca nu protejati tulpina, poate degera. Oricum nu uitati, in cazul in care aveti casa intr-o zona unde frecvent apar geruri de minus 20 grade, sa evitati sa cresteti acesti trandafiri. S-ar putea sa degere si sa investiti timp si bani inutil, asa ca mai bine va indreptati catre specii ce cresc sub forma de boscheti, adica cei clasici.

Speram ca am fost de folos si va asteptam cu intreabari daca aveti nevoie.

Cu drag,

Sera de Flori Camelia's Sibiu

#Trandafiri #Sfaturiingrijire #TrandafiriUrcatori #TrandafiriCataratori

3.642 afișări0 comentarii

Postări conexe

Afișează-le pe toate