Caută
  • Dan Valentin VASILE

Taierea trandafirilor primavara si toamna

Actualizată în: 21 nov. 2020


Ca sa fie clar pentru toata lumea: Taierea trandafirilor este primavara iar toamna se realizeaza tunderea, exceptie facand taierea trandafirilor cataratori. Exista multe opinii asupra momentului si anotimpului in care se face cel mai bine aceasta operatie si cu siguranta exista persoane care au realizat taierea toamna si au avut succes. Ei bine, noi consideram ca tine doar de noroc acest lucru, dat fiind riscurile marite de inghet si pierdere totala a trandafirului

Care este diferenta intre taierea trandafirilor si tundere? Ei bine, mai jos va dam toate detaliile necesare.

taierea-trandafirilor-toamna

Tunderea ( taierea ) trandafirilor toamna

taierea-trandafirilor-toamna

Aceasta operatiune de toamna reprezinta doar o toaletare a trandafirilor si pregatirea lor pentru iarna, alaturi de musuroirea obligatorie. Taierea trandafirilor de toamna reprezinta doar ajustarea dimensiunii pe inaltime a trandafirilor, astfel incat acestia sa nu cedeze sub stratul de zapada si gheata sau atunci cand bate vantul prea tare.

Practic se taie toate ramurile trandafirilor la inaltime de maxim 1 m, ideal 80-90 cm, folosindu-se o foarfeca speciala de taiat sau, in cazul ramurilor mai batrane si mai lemnoase, un fierastrau.

Taierea trandafirilor cataratori se realizeaza insa iarna, dupa caderea completa a frunzelor si florilor, dat fiind ca operatiunea este finala si completa si este nevoie de multa vizibilitate pentru aceasta operatiune mai complexa. In acest sens am scris un ghid complet de ingrijire trandafiri cataratori si-l puteti accesa AICI pentru detalii.

Taierea trandafirilor primavara

taierea-trandafirilor-primavara

Ei bine, aici este activitatea de baza pentru ingrijirea corespunzatoare a trandafirilor, taierea fiind probabil cea mai importanta dintre ele. O executie corecta a taierii trandafirlor primavara va face ca floarea sa arate asa cum va doriti de-a lungul intregului an si totodata sa prinda forma dorita in anii urmatori.

Cum se realizeaza taierea trandafirilor primavara?

1 - Cautati sa aveti intotdeauna 4-6 ramuri tinere la baza trandafirului. Nu lasati mai multe pentru ca florile nu se vor mai dezvolta armonios datorita lipsei spatiului si totodata a ventilatiei mai precare.

2 - Taiati ramurile batrane. Le recunoasteti dupa aspectul rosu spre maroniu sau chiar negru. Ramurile tinere sunt mai subtiri si de culoare verde crud.

Folositi la taierea trandafirilor un fierastrau, nu rupeti ramurile lasand aschii sau sfasiind. Taietura trebuie sa fie curata si rapida. Ramurile tinere se taie cu o foarfeca de taiat vita de vie.

3 - Taierea trandafirilor primavara se face in functie de scopul pe care il stabiliti: va doriti un trandafir frumos ornamental sub forma de boschete, sau va doriti trandafiri pentru flori taiate?

Astfel, in cazul decorarii armonioase a gradinii, taierea trandafirilor se face mai la inaltime, pentru ramurile tinere la 20-30 cm de baza si pentru cele batrane putin mai sus, cam la 50 cm de baza. Taierea in acest fel va facilita ramificarea si o abundenta mai mare de flori.

In cazul in care doriti trandafiri pentru a-i taia si folosi ca flori taiate in casa, taiati trandafirii chiar la baza. Aceasta taietura va facilita cresterea accelerata a trandafirilor, in ramuri mai lungi, insa cu mai putine flori.

Taietura realizata se face putin inclinat, insa nu foarte mult. Taiati imediat deasupra mugurilor abia iviti.

Va rugam sa tineti minte ca aceaste sfaturi nu sunt pentru taierea trandafirilor cataratori. Pentru acestia am alocat un alt articol si il puteti accesa AICI.

Intr-un final, va rugam sa nu uitati de toate operatiile obligatorii pentru cresterea trandafirilor (musuroirea, fertilizarea, tratamente fitosanitare, curatarea, demusuroirea), pe care le puteti gasi detaliat AICI.

Speram ca aceste sfaturi despre taierea trandafirilor au fost de folos, si va asiguram de toata deschiderea pentru a va raspunde la intrebari suplimentare.

Cu drag,

Echipa Sera de Flori Camelia’s Sibiu

#Trandafiri #Sfaturiingrijire #Florideprimavara #FlorideVara #Floridetoamna #TrandafiriUrcatori #TrandafiriCataratori

10.033 afișări0 comentarii

Postări conexe

Afișează-le pe toate