Caută
  • Dan Valentin VASILE

Plantarea Trandafirilor – Cum si cand se planteaza

Actualizată în: 21 nov. 2020


Cum si cand se planteaza trandafirii? Ei bine, plantarea trandafirilor poate fi realizata tot timpul anului. Atentie, vorbim de plantarea din butasi gata facuti, cu radacina libera, nu din butasi pe care ii produceti voi. Totusi, plantati trandafirii astfel incat sa evitati inghetul prematur al acestora, fara sa fi avut timp sa formeze radacina in pamant.

plantarea-trandafirilor

Unelte si materiale necesare pentru plantarea trandafirilor

Pentru plantarea trandafirilor aveti nevoie de: o casma, o galeata cu turba, o mana de ingrasamant cu eliberare controlata, o forfeca de taiat vita, o galeata de apa, manusi si bineinteles butasul necesar pentru plantare.

plantarea-trandafirilor-unelte

Alege butasul corect pentru plantarea trandafirilor

Va rugam sa aveti mare grija la alegerea butasului de trandafir. In prezent acestia au devenit foarte ieftini ( pretul unui butas de trandafir fiind intre 5 si 10 ron pe bucata), insa de foarte multe ori si calitatea lasa de dorit. Cand alegeti butasi gata preparati din comert, cu radacina ambalata in general in rumegus, aveti grija in primul rand ca ambalajul din jurul radacinii sa nu fie rupt. Acesta are rol de a mentine umiditatea in radacina, implicit in trandafir, si asigura o perioada lunga de depozitare. Daca ambalajul a fost rupt, umiditatea a fost eliminata si trandafirul ar putea fi mort.

Un trandafir de buna calitate are o culoare verde intensa si nu prezinta necrozari sau rupturi a ramurilor.

Aveti grija la ce soi cumparati. In primul rand faceti diferenta intre trandafir catartor si cel normal ( nu uitati ca trandafirul catarator are cu totul alte nevoie…), faceti diferenta intre tarandafiri cu o singura inflorire pe an si cei care infloresc continuu din primavara pana in toamna tarziu si nu in ultimul rand faceti diferenta intre trandafirii mai pretabili in zone umbroase si cei pentru soare deplin.

Activitati principale pentru plantarea trandafirilor

Respectati ordinea activitatilor si nu sariti nici un pas. Toti sunt importanti. Desfaceti butasul de trandafir din ambalajul original (in general o folie de ambalare) si nu va speriati daca rumegusul curge pe jos. Acesta are rol doar pentru transport si pastrarea umiditatii in timpul depozitarii prelungite.

Mocirlirea sau inmuierea butasului de trandafir

plantarea-trandafirilor-mocirlirea

Dupa ce ati desfacut radacinile butasului de trandafir, introduceti trandafirul in apa, pe cat posibil pana la nivelul zonei verzi, sub altoiul acestuia. Dat fiind ca timpul de ambalare a unui butas din comert poate fi si de cateva luni, ar fi bine daca ati lasa trandafirul cat mai mult in apa.

Puteti face aceasta operatie seara si abia dimineata sa treceti la plantarea trandafirilor propriu-zisa. Oricum, lasati cateva ore.

Unii specialisti spun ca udarea sa fie in fapt o mocirlire (adica un adaos mare de pamant, astfel incat substanta sa devina vascoasa peste radacini), iar altii se limiteaza doar la umezit intens. Ambele metode sunt corecte, noi recomandand mai degraba o combinatie din ambele variante. Lasati trandafirul inainte de plantare sa-si umezeasca radacina foarte bine, iar apoi mocirliti.

Dupa aceasta operatie, ar fi bine sa taiati varfurile radacinilor, cam 1 cm, astfel incat sa le stimulati cresterea. Aceasta operatie nu este in mod obligatoriu necesara, insa este buna pentru o mai mare rapiditate la inradacinare.

plantarea-trandafirilor-radacini-taiate

Prepararea adaosului suplimentar de turba

Adaugati turba suplimentara in groapa proaspat facuta. Turba sa fie de calitate, care sa contina si macroelemente necesare cresterii. Oricum, adaugati in ea, ingrasamant suplimentar cu toate macroelementele si microelementele necesare. Cum am mai descris, exista ingrasaminti cu eliberare controlata in timp, sub forma de mici bilute colorate. Sunt usor de recunoscut dupa formula N-P-K (Azot -Fosfor -Potasiu).

ATENTIE: ingrasamintii de acest fel sunt de diverse categorii si preturi. Astfel stabiliti de cat aveti nevoie pentru plantarea trandafirilor pe care ii aveti si fiti sigur ca asta ati cumparat. Eliberarea controlata se poate face pe termen de 2-3 saptamani, 3-4 luni, 5-6 luni sau chiar 8-12 luni, iar pretul ingrasamintelor difera functie de aceste caracteristici. Noi va recomandam sa luati 3-4 sau 5-6 luni. Aceste durate asigura tranzitul intre anotimpuri in mod corespunzator.

In cazul in care nu aveti fonduri necesare, rabdare sau cunostintele suficiente, puteti pur si simplu sa adaugati pamant negru sau cateva maini de frunze uscate.

Plantarea trandafirilor propriu zisa

plantarea-trandafirilor-groapa

Radacina butasului de trandafir, trebuie ingropata complet in turba adaugata suplimentar si solul in care il ingropati. Presati suficient de mult, astfel incat tot invelisul sa faca priza foarte buna. Insa nu presati foarte tare, pamantul trebuind sa ramana relativ afanat..

ATENTIE: nu ingropati cand plantati trandafirul mai mult de locul in care a fost altoit. Recunoasterea nivelului este simpla. Altoiul este practic la nivelul nodului principal si teoretic singurul, atunci cand avem in discutie un butas foarte tanar si mai ales la cei din comert, comercializati cu radacina “libera”.

plantarea-trandafirilor-ingropare

Udatul trandafirilor plantati – dupa ce plantati trandafirii acestia trebuie udati suficient de mult. Noi recomandam chiar o inundare destul de mare in prima faza., astfel se asigura “priza” mai buna intre radacina trandafirului proaspat plantat, turba suplimentara adaugata si solul de baza in care s-a realizat plantarea.

Nu uitati regula de baza de udare a trandafirilor. Plantele tinere, asa cum este butasul nostru de astazi, are nevoie de udari destul de dese. Plantele adulte nu au necesitati atat de mari, asa ca primavara si toamna, teoretic, ploaia este suficienta.

Ca si concluzie? Cand se planteaza trandafirii? Tot timpul anului cat timp nu este inghetat, ideal sa se asigure cateva saptamani pana la primul inghet.

Cum se planteaza trandafirii? Simplu – cu dragoste si pasiune.

Cu drag voua,

Echipa Sera de Flori Camelia’s Sibiu

#Trandafiri #Sfaturiingrijire #Florideprimavara #FlorideVara #Floridetoamna #TrandafiriUrcatori #TrandafiriCataratori

11.247 afișări0 comentarii

Postări conexe

Afișează-le pe toate