Caută
  • Dan Valentin VASILE

Orhidee Phalaenopsis – Ghid complet de ingrijire!

Actualizată în: 21 Nov. 2020


Pentru ca o Orhidee Phalaenopsis este una din cele mai vandut flori de apartament din Romania, gasindu-se intr-o multitudine de variante (alb, mov, roz, mov cu roz, etc) si marimi, ne-am hotarat sa va punem la dispozitie un ghid complet de ingrijire a acestei minunate flori, plecand de la modul de ingriire, conditii de crestere, pana la boli si inmultire.

Cum sa alegi o Orhidee Phalaenopsis

orhidee-phalaenopsis-alba

La inceput, sfatul nostru este sa nu incerci sa cresti Orhideea Phalaenopsis din seminte, si in general orhidee in acest mod. O orhidee are nevoie si de ani intregi sa atinga maturitatea si in plus ai nevoie de multe cunostinte horticole pentru a reusi acest lucru.

Daca ai primit cadou o Orhidee Phalaenopsis, ei bine nu iti ramane decat sa urmezi sfaturile de mai jos, despre modul de ingriire a acesteia, insa daca doresti sa achizitionezi una, te rugam sa cumperi doar Orhidee Phalaenopsis inflorita sau ale carei flori sunt ferme si fara urme pe ele.

In primul rand trebuie sa fi sigur ca ce cumperi nu se va ofili imediat, din acest motiv te sfatuim sa alegi doar orhidee cu flori foarte sanatoase, apoi este pericolul diverselor boli ce le poate avea si, de ce nu, conditiile ei de pastrare si transport sa nu fi afectat planta.

Daca Orhideea Phalaenopsis este tinuta in ghivece opace si planta nu arata perfect sanatoasa, te sfatuim sa nu o cumperi. Nu uita ca Orhidee Phalaenopsis se hraneste prin radacini, care au nevoie de lumina directa si aer, din acest motiv intotdeauna veti observa ca acestea au ca vas de crestere un vas transparent si cateodata radacinile ies la suprafata.

Original, ele cresc in Asia pe suprafata scoartei copacilor si asta incearca sa faca si acum, chiar daca sunt aclimatizate si sunt obtinuti multi hibrizi.

Multi comercianti nu cunosc acest lucru, asa ca te sfatuim ca indiferent de cum o cumperi, sa plasezi Orhideea Phalaenopsis intr-un vas transparent, obligatoriu cu gaurele de scurgere a apei.

Cum se uda o Orhidee Phalaenopsis

orhidee-phalaenopsis-udare

Conteaza foarte mult mediul in care este plantata orhideea. Astfel, in general, Orhideele Phalaenopsis sunt vandute in sol format din scoarta de copac sau muschi. Ambele variante fiind excelente.

In cazul scoartei de copac, apa se evapora mai repede si gradul de absortie in scoarta este mai mic. In cazul muschiului, absortia este mai mare si evaporarea mai lenta. Udati de fiecare data cand simtiti muschiul uscat la suprafata si in cazul scoartei de copac, odata pe saptamana.

Tineti cont ca in timpul verii o Orhidee Phalaenopsis are nevoie de mai multa apa iar iarna de mai putina. Oricum, suntem siguri ca dupa cateva udari, va veti da seama cand este timpul unei noi udari, dupa greutatea ghiveciul, cand il ridicati in mana. Fiti atent la aceste semnale si nu veti gresi.

Tineti minte, ca dupa udare, sa nu lasati apa in farfuriuta de sub ghiveci. Orhideea Phalaenopsis nu este ca alte tipuri de orhidee sau alte flori. Are nevoie ca mediul sa fie umed, insa nu ud.

Ideal ar fi sa udati orhideea sub chiuveta. Lasati apa sa curga in ghiveci si sa treaca prin fundul acestuia.

Nu udati Orhidee Phalaenopsis pe frunze. Daca totusi se intampla, dupa udare, uscati frunzele si mai ales baza acestora cu un servetel.

Nevoia de lumina la o Orhidee Phalaenopsis