Caută
  • Dan Valentin VASILE

Cand se planteaza Narcisele

Actualizată în: Sept. 12


Am hotarat sa scriem despre cand se planteaza narcisele pentru ca sunt favoritele noastre, trebuie sa recunoastem. Poate pentru ca ne si leaga primele amintiri legate de gradinarit, insa cu siguranta pentru frumusetea lor extraordinara. Ne plac mai ales cele simple, albe si galbene, desi si hibrizii mai colorati, noi aparuti pe piata, nu ne displac. In plus, bulbii de narcise au un pret foarte rezonabil, poate cel mai mic din gama florilor din bulbi, si totodata, dupa ce am invatat sa le inmultim, ne place calitatea florilor rezultate din aceasta multiplicare.

cand-plantare-narcise-bulbi

Narcisele sunt printre primele flori ce ne bucura privirea in gradina, chiar si cand afara inca este zapada. Galbenul lor izbitor inveseleste gradina, indiferent de vreme.

Pe scurt? Iubim narcisele!

Narcisele pot fi plantate in pamant toamna sau primavara, dar si tot timpul anului, daca alegeti metoda de fortare a bulbilor si doriti sa le cresteti in ghivece. Iata cele trei variante:

Cand se planteaza Narcisele – toamna

Ca regula generala plantati bulbii de Narcise, cat mai repede dupa ce-i cumparati. Bazati-va pe producatorii ca stiu mai bine cand sa-i scoata pe piata.

Insa aceasta este o metoda pentru lenesi…

Asa ca plantati bulbii de narcise, mai ales daca i-ati si multiplicat in propria gradina sau ghivece, cu 2-4 saptamani inainte de venirea primului inghet (cand pamantul ingheata la suprafata). Acest lucru in Romania se intampla in general la mijlocul lunii Noiembrie. Deci, ideal ar fi sa plantati bulbii de narcise in gradina, cam in luna Octombrie.

cand-plantare-narcise-bulbi

Exista si o motivatia clara. Bulbii de Narcise au nevoie de 14-15 saptamani de iernat si 2-4 saptamani sa creasca si sa infloreasca. Astfel ca functie de momentul plantarii, veti avea si florile in gradina. Pentru o inflorirea cat mai devreme, adica in Martie, obligatoriu plantarea trebuie sa se faca in Octombrie.

Cand se planteaza Narcisele – primavara

cand-plantare-narcise-bulbi

Acum, primavara, este mai simplu. Puteti planta bulbii de narcise cam oricand doriti, cat timp pericolul inghetului a trecut. Astfel, Narcisele vor inflori cam in 4 saptamani. Dezavantajul primavara este ca va veti bucura de narcise putin mai tarziu, cand deja in gradina au aparut si alte flori.

Totusi, nu puteti planta prea tarziu, pentru ca narciselor nu le place caldura. Astfel ca floarea se va trece foarte repede daca temperatura trece de 25-30 grade afara, asa ca folositi perioada Martie – Aprilie pentru plantare. Florile dureaza cam 3-4 saptamani.

ATENTIE: la ce bulbi folositi. Bulbii au nevoie de iarnat, de pauza. Astfel ca primavara, este foarte important unde bulbii au fost pastrati. In general producatorii stiu aceste elemente si nu aveti de ce sa va temeti. Insa achizitia de bulbi de la distribuitori care nu au terminat stocurile de anul trecut si nici nu au avut conditii de pastrare peste iarna, sau achizitia de la diversi producatori din piata libera, va poate produce neplaceri mari si sa aveti supriza ca nu infloresc sau inflorescenta este slaba sau urata.

Cand se planteaza Narcisele – cand se forteaza bulbii

cand-plantare-narcise-bulbi

Am scris un intreg articol AICI, despre cum se forteaza bulbii de flori. Metoda este mai putin cunoscuta, necesita mai multe resurse si mai multa atentie. Insa are un mare avantaj. Puteti planta narcisele cand doriti, dupa ce perioada de iernat a fost indusa, si mai ales va da posibilitatea unei imense versatilitati a gradinii sau a ghivecelor.

Asa cum am mai spus, narcisele au nevoie de 14-15 saptamani de inducere a iernii. Rolul plantarii in pamant iarna, este si acesta, pe langa adapostirea de ger. Puteti plasa bulbii de narcisa direct in frigider sau in ghivece cu pamant, tot in frigider. Astfel ca perioada de inducere poate avea loc si vara, sau toamna si sa va bucurati de narcise in toamna tarziu sau chiar iarna.

Problema la aceasta metoda este ca trebuie mentinuta umiditatea destul de scazuta permanent si exista pericolul de mucegaire a bulbilor, daca nu se respecta conditiile de crestere. In plus, cea mai mare problema este ca dupa perioada de inducere a iernii, de fortare, trebuie respectate conditiile de temperatura. In casa este mai usor de tinut, mai ales iarna, insa afara practic este imposibil. Asa ca metoda fortarii bulbilor de narcise este aplicabila mai mult celor ce doresc sa aiba narcise tot timpul anului, insa in casa.

Deci? Cand se planteaza narcisele? Cam cand doriti, dar tineti cont de momentul in care doriti sa infloreasca, unde doriti sa va bucurati de flori si cand doriti sa faceti toate acestea.

Numai bine,

Echipa Sera de Flori Camelia’s

#Narcisa #BulbiFlori #Florideprimavara

10927 afișare0 comentariu