Caută
  • Dan Valentin VASILE

Gladiole – Plantare, Ingrijire si Inmultire

Actualizată în: 21 Nov. 2020


Cum se planteaza gladiolele? Cum se ingrijesc? Sau cum se pastreaza peste iarna? Cultivarea gladiolelor, in gradina sau ghiveci se face usor si va asigura ca o sa aveti o vara plina de culoare daca respectati sfaturile noastre. Iata mai jos toate detaliile necesare.

gladiole-plantare-ingrijire-inmultire

Plantarea Gladiolelor

Sapati o groapa de aproximativ 20 cm adancime si lasati spatiu intre bulbii de gladiole, de cel putin 25-30cm. Ideal ar fi sa plantati bulbii de gladiola in grupuri de 10-15, astfel incat sa aveti un aranjament floral de gradina minunat.

ATENTIE: solul trebuie sa fie din cel ce nu retine apa, insa le place umiditatea, dar nu excesiva. Pot creste chiar si in pamant nisipos.

Plasati gladiolele intr-o zona cu soare, insa, daca puteti, sa fie ferite de vant, eventual langa garduri sau ziduri de case. Din cauza riscului de rupere la vant se folosesc si suporti de sustinere si ingroparea se face mai adanc decat la alte plante.

Cand se planteaza gladiolele in gradina

plantare-gladiole-gradina

In gradina puteti incepe plantarea, pe la mijlocul primaverii. Tineti cont ca o gladioala are nevoie de 80-100 zile sa infloreasca. Deci daca o plantati in Aprilie, va inflori Iunie sau August. Puteti sa plantati gladiole, in cascada, la intervale regulate de timp, astfel incat sa aveti permanent flori in timpul verii. Insa nu plantati mai tarziu de Iulie pentru ca nu mai au timp sa creasca si sa infloreasca.

Cand se planteaza gladiolele in ghiveci

In ghiveci, daca sunt tinute in casa, practic pot fi plantate oricand, dupa ce bulbul a avut perioada de iernat. Este mai dificil sa plantati gladiole in ghiveci pentru ca au nevoie de spatiu mare si mai ales adancime pentru a sustine floarea. Alegeti o specie de gladiole care are crestere mai mica, astfel incat sa nu fiti nevoiti sa puneti suporti.

Ghiveciul trebuie sa fie cat mai mare, iar daca doriti sa plantati mai multe gladiole, tineti cont ca trebuie sa asigurati minim 5-10 cm intre ele. Plantati bulbii cu partea plata in jos, la o adancime de 6-12 cm. Nu lasati bulbii sa se atinga intre ei. Ghivecele trebuie sa aiba obligatoriu gaurele si ideal ar fi sa puneti la fundul lor niste pietris pentru a asigura un drenaj mai bun.

Udati ghiveciul saptamanal, printr-o udare serioasa. Este mai bine astfel, decat udari mai dese si mai slabe. Folositi ingrasaminti, cu fosfor si potasiu, regulat pentru a facilita cresterea si inflorirea.

Gladiole - Ingrijire

Pastrati solul umed dar nu excesiv. In timpul verii, cand temperaturile trec de 30 grade, ar fi bine sa folositi o folie de mulcire pentru a mentine solul umed la baza plantelor. Oricum ati face, mentineti umiditatea acestora.

Folositi fertilizant bogat in Fosfor si Potasiu. ATENTIE: respectati cu strictete concentratiile de pe ambalaje pentru a nu intoxica si ucide bulbii. Sfatul nostru este sa folositi aceeasi cantitate de ingrasamant intr-o saptamana, cum scrie pe ambalaje, insa divizata pe udari mai dese, nu folosita o singura data.

Puteti folosi si ingrasamant cu eliberare controlata, din cel sub forma de bobite, insa acesta trebuie amestecat in pamant, in jurul gladiolelor, imediat dupa ce incepe inflorirea.

Cum si Cand se scot bulbii de gladiole

bulbi-gladiole-cand-se-scot

Cea mai mare greseala pe care o fac majoritatea iubitorilor de flori, este aceea de a dezgropa bulbii de gladiole prea devreme. Ca si in cazul altor flori cu bulbi (cum ar fi lalelele, zambilele, narcisele, etc.), bulbii de gladiole se scot doar dupa ce intreg foliajul plantei este mort. ATENTIE: nu cand floarea se ofileste. Cand frunzele se usuca. Acest lucru se intampla, in cazul gladiolelor, toamna tarziu, cand apare frigul.