Caută
  • Dan Valentin VASILE

(Crocus) Brandusa de primavara - Ingrijire, Plantare, Inmultire

Actualizată în: Sept. 12


Brandusa de primavara este printre primele flori ce apar la inceputul primaverii, imediat cand caldura isi face aparitia. Astfel, nu in putine cazuri, se pot observa, chiar si sub zapada, micile flori albastrui ce ne incanta mereu ochii. Brandusa de primavara este inrudita cu ghiocelul si isi face aparitie aproape concomitent cu acesta. Desi este o planta salbatica, dat fiind ca este larg raspandita in Europa si in Romania, este foarte usor de crescut in propria gradina sau in ghivece.

Hibrizii noi creeati, au o gramada de nuante, cele mai cunoscute culori fiind alb, albastru sau galben. Brandusele de primavara sunt intotdeauna o mare bucurie pentru orice iubitor de flori si de frumos in general.

brandusa-primavara

Brandusa, floare de primavara ieftina

De ce spunem asta? Ei bine, toate supermarketurile sunt pline in timpul toamnei de o gramada de tipuri de bulbi de brandusa. Se pot gasi la pachete de 5, 10 sau 25 bulbi, insa in ultima vreme, dat fiind pretul foarte mic pentru bulbii de brandusa, se cumpara la kilogram. Astfel, noi am cumparat in toamna 3 kg de bulbi cu mai putin de 30 ron, ceea ce inseamna un pret de sub 0,2 ron pe bulb.


Brandusa de primavara - Plantare

Bulbii de Brandusa de primavara se pot planta toamna. Achizitia se poate face cam oricand, insa mai usor ii veti gasi in lunile Octombrie si Noiembrie. Totusi, chiar daca ii aveti, nu-i plantati in pamant pana cand temperatura exterioara a scazut iar solul este sub 15 grade Celsius. Neaparat sa ii plantati inainte de venirea primului inghet cu cateva saptamani. Astfel ca ideal este luna Octombrie si maxim jumatatea lunii Noiembrie.

Trebuie sa tineti cont ca bulbii de brandusa de primavara au nevoie de una din cele mai lungi perioade de "iernat". Au nevoie sa fie ingropati si sa fie frig, pentru cel putin 12-14 saptamani. Adica mai bine de 3 luni. In acest caz, daca doriti sa infloreasca devreme, trebuie sa tineti cont de aceasta perioada obligatorie si sa-i ingropati in pamant mai repede, insa nu cand este inca foarte cald.


Brandusa de primavara este o floare ce creste si are aspect minunat in palcuri, astfel ca ideal ar fi sa plantati bulbii cat mai aproape unii de altii, insa la minim 5-6 cm distanta unul de altul.

Alegeti un loc insorit sau partial insorit, ideal sub copaci, si care sa dreneze bine apa. Apele pluviale nu trebuie sa stationeze pe locul unde veti ingropa bulbii de crocus (brandusa). Daca este nevoie, trasati santuri in jurul zonei, astfel incat sa facilitati scurgerea apei.

Pentru sol nu trebuie sa va fie teama. Brandusa de primavara creste cam in orice sol posibil. Ideal ar fi sa aiba un Ph intre 6 si 7, insa nu neaparat. Problema este sa nu stationeze apa sau sa retina apa prea mult.

Adancimea de plantare a bulbilor de branduse este cam de 5-6 cm. Aproximativ de 3 ori marimea bulbului in sine. Ar fi bine sa afanati pamantul in care ii plantati. puteti face acest lucru cu o casma si o grebla, sapand si maruntind bine bolovanii.

Dupa plantare, acoperiti pe timpul iernii, pe cat posibil, cu paie sau folie mulci, astfel incat sa protejati bulbii de inghet.

brandusa-primavara-plantare

(Crocus) Brandusa de primavara - Ingrijire

Legat ingrijire nu prea avem nici un sfat sa va dam. Brandusele de primavara sunt flori foarte rezistente, atat timp cat bulbii sunt de calitate. Cu siguranta nu veti avea probleme daca ati facut selectia corespunzator.

Daca veti culege florile pentru a le folosi in aranjamente si doriti sa aveti flori si la anul, va sfatuim sa taiati florile, fara sa le smulgeti din pamant. Astfel, bulbul original va avea timpul necesar sa se inmulteasca si sa se regenereze.

Puteti adauga in jurul palcului de branduse un ingrasamant cu parti egale de Azot, Fosfor si Potasiu, din cel granulat cu eliberare prelungita, pentru a facilita inmultirea si regenerarea pentru anul viitor.