Caută
  • Dan Valentin VASILE

(Crocus) Brandusa de primavara - Ingrijire, Plantare, Inmultire

Actualizată în: Febr. 1


Brandusa de primavara este printre primele flori ce apar la inceputul primaverii, imediat cand caldura isi face aparitia. Astfel, nu in putine cazuri, se pot observa, chiar si sub zapada, micile flori albastrui ce ne incanta mereu ochii. Brandusa de primavara este inrudita cu ghiocelul si isi face aparitie aproape concomitent cu acesta. Desi este o planta salbatica, dat fiind ca este larg raspandita in Europa si in Romania, este foarte usor de crescut in propria gradina sau in ghivece.

Hibrizii noi creeati, au o gramada de nuante, cele mai cunoscute culori fiind alb, albastru sau galben. Brandusele de primavara sunt intotdeauna o mare bucurie pentru orice iubitor de flori si de frumos in general.

brandusa-primavara

Brandusa, floare de primavara ieftina

De ce spunem asta? Ei bine, toate supermarketurile sunt pline in timpul toamnei de o gramada de tipuri de bulbi de brandusa. Se pot gasi la pachete de 5, 10 sau 25 bulbi, insa in ultima vreme, dat fiind pretul foarte mic pentru bulbii de brandusa, se cumpara la kilogram. Astfel, noi am cumparat in toamna 3 kg de bulbi cu mai putin de 30 ron, ceea ce inseamna un pret de sub 0,2 ron pe bulb.


Brandusa de primavara - Plantare

Bulbii de Brandusa de primavara se pot planta toamna. Achizitia se poate face cam oricand, insa mai usor ii veti gasi in lunile Octombrie si Noiembrie. Totusi, chiar daca ii aveti, nu-i plantati in pamant pana cand temperatura exterioara a scazut iar solul este sub 15 grade Celsius. Neaparat sa ii plantati inainte de venirea primului inghet cu cateva saptamani. Astfel ca ideal este luna Octombrie si maxim jumatatea lunii Noiembrie.

Trebuie sa tineti cont ca bulbii de brandusa de primavara au nevoie de una din cele mai lungi perioade de "iernat". Au nevoie sa fie ingropati si sa fie frig, pentru cel putin 12-14 saptamani. Adica mai bine de 3 luni. In acest caz, daca doriti sa infloreasca devreme, trebuie sa tineti cont de aceasta perioada obligatorie si sa-i ingropati in pamant mai repede, insa nu cand este inca foarte cald.

brandusa-primavara-plantare

Brandusa de primavara este o floare ce creste si are aspect minunat in palcuri, astfel ca ideal ar fi sa plantati bulbii cat mai aproape unii de altii, insa la minim 5-6 cm distanta unul de altul.

Alegeti un loc insorit sau partial insorit, ideal sub copaci, si care sa dreneze bine apa. Apele pluviale nu trebuie sa stationeze pe locul unde veti ingropa bulbii de crocus (brandusa). Daca este nevoie, trasati santuri in jurul zonei, astfel incat sa facilitati scurgerea apei.

Pentru sol nu trebuie sa va fie teama. Brandusa de primavara creste cam in orice sol posibil. Ideal ar fi sa aiba un Ph intre 6 si 7, insa nu neaparat. Problema este sa nu stationeze apa sau sa retina apa prea mult.

Adancimea de plantare a bulbilor de branduse este cam de 5-6 cm. Aproximativ de 3 ori marimea bulbului in sine. Ar fi bine sa afanati pamantul in care ii plantati. puteti face acest lucru cu o casma si o grebla, sapand si maruntind bine bolovanii.

Dupa plantare, acoperiti pe timpul iernii, pe cat posibil, cu paie sau folie mulci, astfel incat sa protejati bulbii de inghet.

crocus-brandusa-primavara-ingrijire

(Crocus) Brandusa de primavara - Ingrijire

Legat ingrijire nu prea avem nici un sfat sa va dam. Brandusele de primavara sunt flori foarte rezistente, atat timp cat bulbii sunt de calitate. Cu siguranta nu veti avea probleme daca ati facut selectia corespunzator.

Daca veti culege florile pentru a le folosi in aranjamente si doriti sa aveti flori si la anul, va sfatuim sa taiati florile, fara sa le smulgeti din pamant. Astfel, bulbul original va avea timpul necesar sa se inmulteasca si sa se regenereze.

Puteti adauga in jurul palcului de branduse un ingrasamant cu parti egale de Azot, Fosfor si Potasiu, din cel granulat cu eliberare prelungita, pentru a facilita inmultirea si regenerarea pentru anul viitor.

Insa nu va faceti prea multe griji, pentru ca brandusa de primavara poate deveni chiar sacaitoare, prin viteza de inmultre si rezistenta.

Udati stratul de branduse de primavara, doar in cazuri de seceta extrema. Destul de rar la noi in Romania acest lucru, insa aveti grija.

Brandusa de primavara - Inmultire

Bulbii se inmultesc si se separa singuri. Lasati sa se usuce frunzulitele natural si acestia isi urmeaza cursul firesc. Odata la 2-3 ani, dezgropati parte din palcul de branduse, astfel incat sa faceti mai mult loc. Daca nu faceti acest lucru, palcul se va extinde in lateral, insa va muri in zona initiala.

Dezgropati bulbii cu atentie, lasatii la uscat si la temperatura de sub 20 grade, fara soare si repetati procedeul de ingropare, descris mai sus, la momentul ales din toamna.

Brandusa de primavara - Boli si Daunatori

Aveti grija la soareci si veverite. Le plac bulbii de brandusa de primavara. In rest, daca ati fost atenti la cumparare, sau ati eliminat pe cei care erau loviti, cu aspect bolnav, moi la atingere, nu veti avea probleme.

Puteti, preventiv, inainte de a trece la ingroparea bulbilor, sa ii stropiti cu o substanta fungicida (din farmaciile fitosanitare), astfel incat sa evitati orice posibila neplacere.

In concluzie, brandusa, floare de primavara, va va aduce doar bucurie in gradina voastra. Doar trebuie sa respectati aceste minime reguli, atat de putine.


Branduse de Primavara - Pret


Societatea noastra vinde branduse de primavara, in perioada 20.02 - 15.03, in fiecare an, la ghiveci colorat, 5 bulbi, multicolore, sau ghivece cu branduse galbene, mov sau albe.


Ne gasiti langa Sibiu, la 5 km, in Comuna Poplaca, la telefon 0722.548.931.

Vindem engross sau la bucata. Click AICI pentru preturi


Cu drag,

Echipa Sera de Flori Camelia's

15242 afișare0 comentariu