Caută
  • Dan Valentin VASILE

Inmultirea si Ingrijirea muscatelor. Iarna sau Primavara | Bolile Muscatelor

Actualizată în: 20 Nov. 2020


Am scris un ghid complet despre ingrijirea muscatelor iarna cat si primavara. Detalii despre inmultirea muscatelor si bolile acestora, deopotriva cu fotografii sugestive. Acest ghid se adreseaza incepatorilor cat si celor initiate in tainele ingrijirii plantelor.

Speram sa va fie utile toate acestea informatii.

Ingrijirea muscatelor

ingrijirea-muscatelor

In primul rand trebuie sa lamurim daca discutam de plante noi sau de plante pastrate de anul trecut.

Multi iubitori se asteapta ca muscatele pastrate dupa un an pe altul, sa aiba acelasi foliaj si inflorescenta ca in primul an de viata. Ei bine, din pacate, nu este corect. Cu timpul, muscatele capata un aspect batranesc, dezvoltand mai mult tulpina, mai putin foliaj si mai putina floare. Ideal ar fi ca in fiecare an sa achizitionati macar o parte dintre muscate ca flori noi, abia creeate, atentie, nu prin butasire.

Cand se scot muscatele afara primavara

Daca ati pastrat muscatele peste iarna, timpul ideal de a le scoate afara este dupa trecerea ultimilor ingheturi, cand temperatura medie exterioara a depasit pentru cel putin 3 zile consecutiv, 10 grade Celsius. Teoretic, in Romania, acest fapt se intampla cam dupa inceputul lunii Aprilie, uneori chiar luna Mai.

Ingrijirea muscatelor primavara si vara

Functie de unde ati cumparat muscatele, trebuie sa va asigurati ca acestea au inmagazinat in solul lor ingrasaminte cu eliberare controlata, intr-o formula echilibrata (parti egale de Azot, Fosfor si Potasiu). Totodata, prin apa sau prin stropire, folositi ingrasaminti hidrosolubili, pentru crestere si inflorire, bogati in Azot si Potasiu, iar daca planta este inca micuta si tocmai ati transplantat-o in ghivece mai mari sau chiar gradina, folositi ingrasaminti bogati in fosfor pentru primele 1-2 saptamani.

ingrijirea-muscatelor-ingrasamint

Curatati permanent frunzele ingalbenite natural, dar nu inainte de a se usca complet. Ruperea prematura va facilita uscarea altora noi, prea repede.

Asigurati muscatelor apa suficienta (ATENTIE: in cazul muscatelor tiroleze, nevoia de apa este mult mai mica) si totodata o foarte buna ventilatie. Nu stropiti cu apa prea rece. Udati cu apa la temperatura ambientala.

Efectuati tratamente profilaxice fitosanitare. Vedeti capitolul cu bolile muscatelor.

Rupeti florile ofilite, astfel incat sa facilitati o noua inflorire. Nu lasati florile uscate nerupte, pentru ca blocati noile flori sa apara.

Taierea muscatelor

Ei bine, majoritatea iubitorilor de flori, atunci cand discuta de ingrijirea muscatelor, prefera sa efectueze o taiere pentru a facilita ramificatia. Tot in acest caz se poate realiza si inmultirea prin butasire, insa pentru acest capitol va invitam sa cititi mai jos toate detaliile.

Taierea muscatelor nu trebuie sa se realizeze prea des. Taierea lor va bloca inflorirea acestora pentru cel putin 1 luna. Asa ca nu va recomandam sa o faceti mai mult de o data in primavara. Inmultirea muscatelor propriu-zisa, se poate face in toamna, cand splendoarea florilor a mai trecut si v-ati bucurat suficient de ele.

Ingrijirea muscatelor iarna

Ingrijirea muscatelor iarna se poate face prin trei metode, functie de spatiul in care doriti sa le depozitati si pe care il aveti la dispozitie (pivnite intunecate si uscate, garaje, sau in casa). Oricum, trebuie sa tineti cont ca indiferent de situatie, va recomandam sa efectuati pregatirea muscatelor pentru iarna intr-un mod cat mai temeinic. In ce consta? Curatati muscatele de orice uscaciune sau frunze moarte si efectuati un tratament fitosanitar cu substante fungice si cu insecticide. Udati temeinic planta, lasati apa sa se scurga si frunzele sa se usuce.