Caută
  • Dan Valentin VASILE

Petunii, Ingrijire - 6 greseli fundamentale...

Actualizată în: 20 nov. 2020


Ne-am hotarat sa scriem un articol detaliat despre petunii si ingrijire, atunci cand zilele trecute am fost in vizita la o cunostinta ce ne-a fost si un foarte bun client, cumparand in acest sezon, de la noi, zeci de flori de diferite specii. Distinsa Doamna, trecuta de 60 ani, cu o vasta experienta de gradinarit, era fericita de florile sale. Ba mai mult, ne-a frapat relaxarea cu care Dansa considera ca o petunie nu trebuie sa tina mai mult de 1-2 luni, pentru ca “asa este normal in cazul acestor plante”. Iata cum arata petunia dansei, abia la inceputul lunii Iulie.

Petunii-Ingrijire-Greseli

Stand in acest an printre clientii nostrii, am costatat ca in majoritate, cam toti considera o petunie o floare cu viata scurta. In plus am realizat ca in majoritate fac acelasi tip de greseli, din lipsa de cunostinte suficiente.

Ei bine, dragii nostrii, am hotarat sa facem un top, in exact ordinea intalnita in experienta noastra, cu greseli fundamentale in ingrijirea petuniilor in ghiveci sau plantate direct in gradina.

Deci, iata Top 6 greseli fundamentale - ingrijire petunii

Petunii, ingrijire – Greseala 1

Curatarea florilor uscate

Am constatat ca in 95% din cazuri, clientii nostrii nu cunosc cum se curata petuniile. Cand discutam de petunii si ingrijire, aceasta problema este pe locul 1.

Ce se greseste? Ei bine majoritatea curata florile (petalele uscate) si nu rup intreg pedunculul (codita, partea verde de care sunt prinse petalele).

Petunii-Ingrijire-Curatare

Foarte multi nu curata petuniile deloc, insa greseala fundamentala este neruperea pedunculului.

Deci, va rugam sa curatati toate partile uscate ale petuniilor, insa cu precadere curatati florile corespunzator.

Motivul este unul simplu: orice vietate si planta de pe Pamant, are ca si menire inmultirea. Petunia, doreste sa se inmulteasca. Inmultirea petuniilor se face prin seminte. Odata floarea ofilita, o petunie va produce seminte. In cazul in care lasati floarea sa se ofileasca si nu curatati pedunculul, aceasta isi va termina practic ciclul de viata.

Prin ruperea coditei, adica a peduncului, petunia este pacalita si va continua sa produca flori pentru a reusi sa se inmulteasca prin seminte.

Petunii-Ingrijire

Daca lasati codita nerupta si implicit semintele (cu cat mai multe codite nerupte, cu atat mai accelerat), atunci, aceasta va capata un aspect de batranete si in cateva saptamani va muri.

Petunii, ingrijire – Greseala 2

Tratamente contra bolilor

Petunii-Ingrijire-Boli-Daunatori

Majoritatea clientilor cu care am discutat, considerau florile niste masini exceptionale, care produc flori, neconditionat, fara sa aiba probleme. Ei bine, este doar o chestiune de noroc ca sa nu va pricopsiti cu o boala in gradina sau in balcon.

Este adevarat, materialul genetic al plantei este esential. Noii hibrizi creeati, sunt plante rezistente la boli, insa nici pe departe nu sunt lipsite de probleme.

Sunt doua elemente esentiale care trebuie urmarite:

Petuniile sunt foarte sensibile la “ciuperci”, iar aici enumeram fainarea, botritis, mana, etc... si la insecte (mai ales paduchii sau asa numitele afide). Un iubitor de flori si de plante, trebuie sa urmarasca primele semne de boala si sa ia masuri imediate. Din pacate, pentru o privire neeatenta si pentru o persoana neexperimentata, cand devin foarte vizibile semnele, boala deja este instalata de cateva saptamani si face ravagii.

Noi recomandam intotdeauna sa nu se astepte niciodata semenele de boala si sa se actioneze preventiv. O stropire antifungica si antiinsecte, odata la 3-4 saptamani, va scapa de peste 90% din posibilele probleme. Si nu uitati, nu discutam in acest caz doar de petunii si ingrijirea acestora. Practic orice floare si planta din gradina, are aceleasi reguli si cam aceleasi nevoie de subtante,

Daca studiati fotografia initiala, cu ghiveciul doamnei in cauza, veti observa ca pe langa necuratarea corespunzatoare a coditelor de flori, floarea are zone intregi cu frunze arse, semn ca ea sufera de cel putin 3-4 saptamani. In plus, se vede clar, pe frunzele inca verzi, o substanta albicioasa, care este semn de boala fainare, care este o boala ucigatoare pentru petunii.

Petunii, ingrijire - Greseala 3

Ingrasamant pentru petunii

Daca ai invatat sa cureti si sa scapi petunia de boli, nu astepta ca aceeasta sa devina o floare spectaculoasa, ca in fotografiile de reclama, singura. Oricat de bine este ingrijita, petunia are nevoie de ajutor suplimentar sa infloreasca permanent.

O petunie in ghiveci are resurse limitate de hrana. Sa nu cumva sa credeti ca apa este suficienta. In fapt, apa simpla nu prea contine nimic...decat apa.

1 – Intrebati cand cumparati, sau dupa, furnizorul vostru de flori, ce fel de ingrasamant a folosit, din cel cu eliberare controlata si cand ar trebui sa adaugati altul. De exemplu , noi folosim ingrasamant cu durata de 5-6 luni. Deci, dat fiind ca plantele vandute sunt plantate undeva in Decembrie - Februarie, rezerva de ingrasamant din ghiveci, pe care noi am adaugat-o, se termina cam maxim in Iulie. Obligatoriu ar trebui sa fie adaugata o cantitate suplimentara de ingrasamanat. Petuniile pot inflori fara probleme pana la sfarsitul lunii septembrie, dar conditia este sa aiba toate nevoile asigurate.

2 – Saptamanal, pe toate perioada de inflorire, folositi o solutie de diluat in apa de udat, pentru fertilizarea constanta a florii. In comert se gasesc o multitudine de ingrasaminti dupa formula N-P-K. Cautati sa cumparati ingrasaminti speciali pentru plante cu flori sau chiar special pentru petunii. Respectati reteta de diluare si cantitatea saptamanala. Nu fortati pentru ca veti ucide planta printr-un aport prea mare de minerale.

Petunii, ingrijire – Greseala 4

Cum se uda corect

Aici, in general, sunt mai putine greseli, si asta pentru ca petunia bea multa apa si in cazul in care nu are suficienta, arata imediat acest lucru. Totusi, am intalnit petunii mult prea udate, practic “innecate”. Tinati cont ca nevoia de apa a petuniilor, creste odata cu dimensiunea ei si numarul de flori. Ideal este sa folositi ghivece cu rezervor de apa, pentru zilele caniculare. Nu lasati petunia fara apa, pentru ca aceasta isi va schimba forma definitiv si poate chiar muri, dupa 2-3 zile de lipsa de apa.

Petunii, ingrijire – Greseala 5

Taierea ramurilor imbatranite sau alungite

Petunii-Ingrijire-Taiere

Aici, am constatat o lipsa de “curaj”. Tineti minte ca petunia este o floare foarte rezistenta, atunci cand este ingrijita corespunzator. O puteti tunde, fara probleme, atunci cand nu va place forma ei sau cand da semne de batranete. O puteti tunde, daca printr-un accident, ramurile s-au rupt, sau vantul a rupt parte din ramurele. Sau pur si simplu atunci cand forma ei nu va place. Are nevoie de 2-4 saptamani sa dezvolte alte ramuri si flori. Deci...curaj... Respectati doar regula de taiere 1/ 3 (o ramura batrana nu o taiati la mai putin de 30% din lungime) si nu taiati dupa August, cand planta deja se pregateste sa-si incheie ciclul vietii.

Petunii, ingrijire – Greseala 6

Pozitionarea fata de soare

Sa fie clar! Petuniilor le place soarele! Si mult soare! Cel putin 6-8 ore zilnic. Insa nu le place caldura excesiva.

Nu pozitionati petunii la umbra, pentru ca nu vor avea flori multe. Feriti petuniile doar in zilele caniculare de caldura, insa in mod normal, daca au apa, nu este neaparat necesar.

Daca aveti petuniile intr-un loc in care soarele bate doar dintr-o singura directie, rotiti ghivecele cam la 2-3 saptamani, astfel incat sa capete forma rotunda, uniforma.

Cam aceastea au fost greselile fundamentale pe care le puteti face cand discuta de petunii si ingrijere corecta. Speram ca am fost de folos si va rugam sa nu ezitati sa ne scrieti direct pentru mai multe detalii si sfaturi,

Cu mult drag,

Echipa Sera de Flori Camelia’s

#Petunii #FloriCurgatoare

53.786 afișări1 comentariu

Postări conexe

Afișează-le pe toate