Caută
  • Dan Valentin VASILE

Petunii, Ingrijire - 6 greseli fundamentale...

Actualizată în: 20 Nov. 2020


Ne-am hotarat sa scriem un articol detaliat despre petunii si ingrijire, atunci cand zilele trecute am fost in vizita la o cunostinta ce ne-a fost si un foarte bun client, cumparand in acest sezon, de la noi, zeci de flori de diferite specii. Distinsa Doamna, trecuta de 60 ani, cu o vasta experienta de gradinarit, era fericita de florile sale. Ba mai mult, ne-a frapat relaxarea cu care Dansa considera ca o petunie nu trebuie sa tina mai mult de 1-2 luni, pentru ca “asa este normal in cazul acestor plante”. Iata cum arata petunia dansei, abia la inceputul lunii Iulie.

Petunii-Ingrijire-Greseli

Stand in acest an printre clientii nostrii, am costatat ca in majoritate, cam toti considera o petunie o floare cu viata scurta. In plus am realizat ca in majoritate fac acelasi tip de greseli, din lipsa de cunostinte suficiente.

Ei bine, dragii nostrii, am hotarat sa facem un top, in exact ordinea intalnita in experienta noastra, cu greseli fundamentale in ingrijirea petuniilor in ghiveci sau plantate direct in gradina.

Deci, iata Top 6 greseli fundamentale - ingrijire petunii

Petunii, ingrijire – Greseala 1

Curatarea florilor uscate

Am constatat ca in 95% din cazuri, clientii nostrii nu cunosc cum se curata petuniile. Cand discutam de petunii si ingrijire, aceasta problema este pe locul 1.

Ce se greseste? Ei bine majoritatea curata florile (petalele uscate) si nu rup intreg pedunculul (codita, partea verde de care sunt prinse petalele).

Petunii-Ingrijire-Curatare

Foarte multi nu curata petuniile deloc, insa greseala fundamentala este neruperea pedunculului.

Deci, va rugam sa curatati toate partile uscate ale petuniilor, insa cu precadere curatati florile corespunzator.

Motivul este unul simplu: orice vietate si planta de pe Pamant, are ca si menire inmultirea. Petunia, doreste sa se inmulteasca. Inmultirea petuniilor se face prin seminte. Odata floarea ofilita, o petunie va produce seminte. In cazul in care lasati floarea sa se ofileasca si nu curatati pedunculul, aceasta isi va termina practic ciclul de viata.

Prin ruperea coditei, adica a peduncului, petunia este pacalita si va continua sa produca flori pentru a reusi sa se inmulteasca prin seminte.

Petunii-Ingrijire

Daca lasati codita nerupta si implicit semintele (cu cat mai multe codite nerupte, cu atat mai accelerat), atunci, aceasta va capata un aspect de batranete si in cateva saptamani va muri.

Petunii, ingrijire – Greseala 2

Tratamente contra bolilor

Petunii-Ingrijire-Boli-Daunatori

Majoritatea clientilor cu care am discutat, considerau florile niste masini exceptionale, care produc flori, neconditionat, fara sa aiba probleme. Ei bine, este doar o chestiune de noroc ca sa nu va pricopsiti cu o boala in gradina sau in balcon.