Caută
  • Dan Valentin VASILE

Artar Japonez: Ingrijire, Pret - Rosu, Auriu, Albastru, Verde

Actualizată în: Oct. 4


Am incercat in prezentul articol sa lamurim cititorii nostri asupra varietatii uriase de specii de artar japonez, astfel incat sa poata face o alegere constienta asupra a ceea ce vor achizitiona sau cauta pentru gradina lor. Totodata am trasat un ghid de ingrijire, de baza, pentru incepatori si a diferentelor intre a planta in pamant sau ghiveci sau intre a cumpara o planta cu radacina nuda sau in ghiveci. Toate acestea mai jos, fara sa avem pretentia ca am putut acoperi intreaga tematica...


Artar Japonez – Specii


Artar Japonez (denumire stiintifica) – Sub-specii:

Veti gasi mai multe specii de artar japonez si am dori sa facem diferenta clara intre acestia, pentru a nu va induce in eroare cand veti cauta pe piata planta pe care o doriti. Fiti foarte atenti cand se specifica denumirea stiintifica, iar daca nu este clar specificata, cereti detalii mai amanuntite. Din punctul nostru de vedere, cand cumparati un artar japonez, interesati-va de denumirea stiintifica exacta si apoi de modelul sau. Dat fiind varietatea extraordinara de artari, va fi dificil sa luati decizia corecta fara aceste informatii.

Artar Japonez - Acer Palmatum – este specia cea mai raspandita si mai populara de artat japonez. Am dedicat intreg articolul de fata acestei sub specii de artar, pe care il veti intalni in 99% din cazuri sub denumirea generica de “artar japonez”.


Acer Japonicum si Acer Shirasawanum sunt alte doua sub specii ale artarului japonez, principala deosebire fata de palmatum fiind ca nu rezista la fel de bine la geruri puternice (sub – 25 grade), ceea ce este destul de des intalnit in Romania.

Artar Japonez – dupa forma frunzei


Pentru cunoscatori, sunt 5 forme de frunze definite stiintific pentru artarul japonez. Insa, pentru usurinta, si pentru ca am dorit sa facem un ghid simplist sa va orientam in multitudinea de tipuri care compun aceasta specie, noi am redus la doua feluri aceste forme de frunza, care sunt extrem de usor de urmarit in practica:


Acer Palmatum - frunze palmate (frunzele zimtate, in 5-7 lobi distincti, care au in general zimtii cam 2/3 sau 3/4 din frunza). In general sunt mai cautate aceste specii, datorita faptului ca in cazul pozitionarii, plantarii, in zone nu foarte optime, mai ales in cazul soarelui intens sau in cazul curentilor de aer puternici, frunzele sunt mai rezistente.


Artar cu frunzele dantelate

(frunzele extrem de zimtate si despicate, formand multi lobi si sub-lobi), care in general il veti gasi doar sub denumirea de Acer Dissectum sau Artar Japonez Dissectum. Insa, reamintim, aceasta metodologie de segmentare a subspeciilor de artari japonezi, are ca scop pastrarea unei linii oarecum stiintifice, insa in principal se doreste a facilita luarea deciziilor, pentru o persoana nepregatita foarte mult in domeniul plantelor si florilor.

Artar Japonez Dissectum
Artar Japonez Dissectum

Artarul Japonez – dupa inaltime


Artar Japonez Bonsai (foarte mic)

Bonsai este de fapt arta de a creste arbusti, arbori, de talie mica, folosind tehnici speciale pentru a face ca aspectul acestuia sa para ca ai un arbore mare in miniatura. Necesita multa rabdare, indemanare, insa efectele sunt colosale.

Ca specii de artar, pentru a produce un artar japonez bonsai, se folosesc cei din talia foarte mica, iar aici nu veti gasi acer palmatum. Acer Shirasawanum (care creste 30-60 cm inaltime) este mult mai pretabil pentru aceasta arta.


Artar Japonez Pitic

Totusi, artar japonez bonsai poate fi realizat si din Acer Palmatum, insa discutam de inaltime de 120-180cm). In aceasta categorie intra urmatoarele specii mai populare: Acer Palmatum: Beni Maiko (rosu); Wilson Pink Dwarf (Roz); Shaina( rosu inchis); Crippsii (galben cu margi rosiatice).

Practic, pentru ca se cauta foarte mult “artar japonez rosu pitic’’: variante populare sunt: Beni Maiko si Shaina. Insa, cautati mai jos si in capitolul cu marimi medii, dat fiind ca denumirea de “mic” sau “mediu” este una generica si va poate induce in eroare. Am specificat mereu dimensiunile in centimetri, astfel incat sa evitam confuziile.

Daca va intereseaza mai multe informatii despre tipul de frunze, crestere, culoare, etc, intrati pe capitolele de mai jos, unde facem clasificarile si specificam care sunt speciile cele mai vandute in Romania.

Artar Japonez Mediu

Am inclus in aceasta categorie dimensiuni intre 150cm si 300cm si doar din specia Acer Palmatum, dat fiind ca sunt cele mai cautate si cam singurele care le gasiti in mod uzual de vanzare in Romania. Aceasta categorie este cea mai larga, cuprinzand cateva zeci de feluri de artari. Iata cele mai populare tipuri:

Acer Palmatum Orange Dream, Beni-Kawa, Beni-Maiko, Red-Dragon, din seria celor cu frunze palmate (crestate ¾ ) si din seria celor cu frunze dantelate : Acer Palmatum Dissectum Atropurpureaum, Garnet, Red Dragon.


Artar Japonez Mare


Aceasta categorie face referire la artar japonez care atinge la maturitate peste 300cm inaltime.

Cu siguranta cel mai popular este artarul japonez rosu: Acer Palmatum Atropurpureaum. Insa tot aici puteti gasi, tot cu frunze rosii: Acer Palmatum Bloodgood, sau Emperor. Cu frunze galbene: Sango Kaku, sau verzi: Seiryu (atentie ca acesta este cu frunzele dantelate).

Mai sunt multe alte variante la aceasta categorie, insa asa cum am specificat, am dorit sa va facem doar un mic ghid in varietatea extraordinara de arbusti japonezi, si sa va specificam care sunt cele mai pretabile si populare specii din Romania.

Artarul Japonez – dupa (tip) latime coroana


Artar Japonez Dissectum – “Cascada” – are forma specifica, plangatoare, crengile ramificate si aplecate, in general cu frunze dantelate, fiind de dimensiuni mici.

Artar Japonez Compact / Umbrela / Pitic – Acest tip este perfect ca si artar japonez in ghiveci, insa este excelent ca si alegere pentru gradini mai mici, ca piesa centrala de culoare, plantat in pamant direct. In general are intre 1 si 2 m inaltime.

Artar Japonez Columnar – am inclus in aceasta categorie artari de dimensiuni mari, cresteri verticale, ingusti la baza si largi in coroana. In general au peste 3 m inaltime.

Artar Japonez - dupa culoare


Artar japonez – Rosu

Cel mai cunoscut si cautat artar japonez in Romania, artarul rosu, este in zeci de nuante si forme. Am inclus in aceasta categorie, asa cum am spus si la capitolele de mai sus, doar Acer Palmatum rosu, lasand deoparte celelalte subspecii (Japonicum si Shirasawanum), dat fiind ca nu sunt la fel de populare si pentru care vom aloca un articol separat. Speciile cele mai populare sunt:

Artar Japonez - Acer Palmatum Atropurpureum (rosu caramiziu) - acest tip de Acer Palmatum are rezistenta mare la geruri, se planteaza intr-o zona cu mult soare sau partial umbra. Are o crestere viguroasa, cu o inaltime medie de 300cm pana la 350cm, iar coroana ajunge la o latime de 500cm-700cm). Frunzele sunt “palmante”, cu crestaturi de pana la 3 / 4 din frunza, bine conturate, rosu caramiziu. Datorita coroanei foarte late, comparativ cu marimea, este una din cele mai solicitate specii din Romania si nu numai.

Acer Palmatum Beni-Maiko (rosu intens) – Artar japonez cu Frunze rosii de talie medie. Acest tip de Acer Palmatum are rezistenta mare la geruri, se planteaza intr-o zona cu mult soare sau partial umbra. Are o crestere mica, cu o inaltime medie de 120cm pana la 180cm, iar coroana ajunge la o latime identica cu inaltimea. Frunzele sunt “palmante”, cu crestaturi de pana la 3 / 4 din frunza, bine conturate, de un rosu intens, crud..

Acer Palmatum BloodGood (rosu inchis) - acest tip de Acer Palmatum are rezistenta mare la geruri, se planteaza intr-o zona cu mult soare sau partial umbra. Are o crestere viguroasa, cu o inaltime mare de 400m pana la 600cm, iar coroana este direct proportionala cu inaltimea. Frunzele sunt mari, “palmante”, cu crestaturi de pana la 3 / 4 din frunza, bine conturate.

Acer Palmatum Emperor (rosu intens inchis) - acest tip de Acer Palmatum are rezistenta mare la geruri, se planteaza intr-o zona cu mult soare sau partial umbra. Are o crestere viguroasa, cu o inaltime mare de 370cm pana la 400cm, iar coroana este direct porportionala cu inaltimea. Frunzele sunt “palmante”, cu crestaturi de pana la 3 / 4 din frunza, bine conturate. La acest tip de artar rosu japonez, culoarea frunzelor este putin mai deschisa fata de BloodGood.

Acer Palmatum Garnet (rosu inchis intens) – nu este un artar palmatum, fiind de fapt un dissectum (specia cu frunze foarte dantelate), asa ca denumirea acestuia este de artar japonez dissectum garnet. Acest tip de Acer Palmatum are rezistenta mare la geruri, se planteaza intr-o zona cu mult soare sau partial umbra. Are o crestere medie, cu o inaltime de 200cm pana la 250cm, iar coroana este foarte lata, ajungand la o latime de 240cm-360cm). Frunzele sunt foarte dantelate.

Alte specii de artar rosu japonez ar mai fi: Acer Palmatum Osakazuki; Red Dragon; Shaina; Shin-Deshojo; Skeeter’s Broom;

Artar Japonez - Auriu

Artar Japonez Auriu
Artar Japonez Auriu

Am inclus cin aceasta categorie culorile relativ asemanatoare: auriu, galben, galben deschis, galben inchis, galben cu rosu. Specii pe care le puteti gasi, mai cunoscute, sunt: Acer palmatum – Aka Kawa Himme (auriu); Acer Palmatum – Crippsii (verde auriu); Acer Palmatum – Katsura (rosiatic galben); Acer Palmatum – Koto-no-ito (galben intens, inchis); Acer Palmatum – Orange Dream (galben cu margini rosiatice); Acer Palmatum – Sango-Kaku ( artar japonez galben intens deschis)

Totusi, artar japonez in Romania de o asemenea diversitate, nu veti gasi, asa ca cele mai pretabile soiuri de artar japonez auriu, cele mai populare si care sa fie si rezistente, sunt:

Artar Japonez Orange Dream – acest tip de Acer Palmatum are rezistenta mare la geruri, se planteaza intr-o zona cu mult soare sau partial umbra. Are o crestere viguroasa, cu o inaltime medie de 250cm pana la 300cm, iar coroana ajunge la o latime de 150cm-190cm). Frunzele sunt “palmante”, cu crestaturi de pana la 3 / 4 din frunza, bine conturate, cu galben pe interior si rosu pe margine.

Artar Japonez Sango Kaku - acest tip de Acer Palmatum are rezistenta mare la geruri, se planteaza intr-o zona cu mult soare sau partial umbra. Are o crestere foarte viguroasa, cu o inaltime medie foarte mare, de 600cm pana la 700cm, iar coroana ajunge la o latime de 400cm-600cm). Frunzele sunt “palmante”, cu crestaturi de pana la 3 / 4 din frunza, bine conturate, cu galben puternic.


Artar Japonez Roz

Este destul de dificil de incadrat in aceasta categorie pentru ca in tipul de artar japonez cu frunze rosii sunt foarte multe nuante si uneori rosu pentru o persoana este de fapt roz pentru o alta persoana.

Totusi, specificam o singura specie, mai populara in Romania, care are inclusiv in denumire “roz:

Acer Palmatum – Wilson Pink Dwarf, este considerat un artar japonez rosu pitic. Acest tip de Acer Palmatum are rezistenta mare la geruri, se planteaza intr-o zona cu mult soare sau partial umbra. Este pretabil pentru crestere in ghivece, da fiind ca inaltimea medie este mica, de doar 60cm pana la 120cm, iar coroana ajunge la o latime de 150cm-180cm). Este pretabil pe a se creste pentru arta “bonsai”.


Artar Japonez – Verde

Artar Japonez Verde
Artar Japonez Verde

Acer Palmatum Seiryu - artar japonez cu frunze verzi dantelate, acest tip de Acer Palmatum are rezistenta mare la geruri, se planteaza intr-o zona cu mult soare sau partial umbra. Are o crestere viguroasa, cu o inaltime mare de 300cm pana la 450cm, iar coroana ajunge la o latime de 250cm-400cm).

Acer Palmatum Emerald Lace – artar japonez cu frunze verzi dantelate, acest tip de Acer Palmatum are rezistenta mare la geruri, se planteaza intr-o zona cu mult soare sau partial umbra. Are o crestere viguroasa, cu o inaltime mare de 300cm pana la 400cm, iar coroana ajunge la o latime de 300cm-400cm).

Acer Palmatum Beni-Kawa - acest tip de Acer Palmatum este singurul, mai cunoscut, care are frunze palmate si nu foarte dantelate. Are rezistenta mare la geruri, se planteaza intr-o zona cu mult soare sau partial umbra. Are o crestere viguroasa, cu o inaltime medie spre mare, de 150cm pana la 400cm, iar coroana ajunge direct proportionala cu inaltimea. Frunzele sunt “palmante”, cu crestaturi de pana la 3 / 4 din frunza, bine conturate, verde crud, cu margini rosii.


Artar Japonez – Albastru

Am inclus in articolul nostru acest capitol, din respect pentru clientii nostri, care din pacate sunt indusi in eroare de campanii de marketing si cauta artar japonez albastru.

Ca sa fie clar, artar japonez albastru nu exista. Circula pe internet, online, multe oferte pe care va rugam sa aveti mare grija cand le selectati, dat fiind ca sunteti in Romania. Sub denumirea de artar japonez albastru se vand, in general artarul japonez bonsai, colorat cu coloranti alimentari, in albastru, al carui efect de colorare trece dupa o perioada, asta daca aveti noroc sa cumparati totusi unul de calitate si sa nu moara.

Ca si in cazul orhideei albastre, va spunem direct si succint ca acest blog si totodata compania nostra, nu se ocupa decat cu plante naturale, de calitate si din respect pentru natura si client, nu folosim astfel de trucuri de colorare si va sfatuim sa va indreptati cautarile viitoare spre produse serioase si normale.

Artar Japonez: Ingrijire


Artarul japonez este usor de ingrijit si nu necesita atentie extraordinara sau conditii exceptionale de crestere. Totusi, sunt cateva reguli obligatorii de care trebuie sa tineti seama, pe care incercam sa le enumeram mai jos. Nu uitati ca locul ideal de dezvoltare, este o zona protejata, mai umbroasa, sau macar o parte din zi sa fie in semi-umbra, iar solul poate fi cam de orice natura, fiind pretabil chiar si pentru cresterea in ghivece. Ideal este solul putin acid, insa se dezvolta bine cam in orice tip de sol. In ghivece, prefera spatiul larg si sa nu concureze cu alte plante si aceeasi regula este si pentru plantarea in pamant. Nu plantati artarul japonez in zone unde vantul bate cu putere sau nu este protejat deloc.


Artar japonez: Plantare

Artar Japonez - Plantare