Caută
  • Sera de Flori si Plante, Camelia, Sibiu

Gard Viu – Modele, Tipuri de Plante, Ingrijire si Pret.

Actualizată în: 22 nov. 2020


Tipuri de gard viu? Ce plante sa aleg? Gard viu vesnic verde sau foios? Cum ingrijesc gardurile vii? Tunderea lor? Gard viu inmultire? ...sunt intrebari la care am dorit sa raspundem in prezentul articol, fiind majoritatea intrebarilor pe care le-am primit de la clientii nostri. Din pacate, tema este extrem de vasta si difera de la specie la specie, astfel ca dupa ce parcurgeti paragrafele de mai jos, va sfatuim sa accesati linkurile, pentru a afla detaliile pentru fiecare planta sau model de gard viu in parte.

Plante pentru gard viu

gard_viu_verde

Alegerea plantelor pentru gardul viu este o activitate pentru care trebuie sa alocati mai mult timp si sa studiati cat mai mult inainte sa luati o decizie. Bineinteles ca un sfat de specialitate este oricand necesar, insa va recomandam sa va luati deciziile dupa ce personal ati inteles foarte bine ce nevoie aveti, dat fiind ca in fuga dupa clienti, a comertului on-line ce duce la o lipsa de contact personal intre comparator si producator sau distribuitor, datorita marketingului agresiv, este posibil sa va fie furnizate si informatii incorecte.

Cel mai bine, luati-va informatii direct de la producatori locali, din apropiere, persoane la care puteti sa apelati oricand si va puteti intalni usor,

Cand doriti sa stabiliti ce plante aveti nevoie pentru garduri vii, va rugam sa va raspundeti la urmatoarele intrebari, iar apoi, functie de acestea, accesati sectiunile din prezentul articol si prin eliminare, va gasiti cele mai populare si pretabile plante:

Ce modele de gard viu caut? Pentru zona rezidentiala (curte, blocuri, fabrici) sau modele gard viu pentru terenuri agricole? Dorim specii de gard viu inalt? Sau dorim plante pentru gard viu pitic? Dorim sa aiba frunze permanente si iarna, gard viu vesnic verde? Sau cu frunze cazatoare? Vrem plante gard viu rapid, cu crestere mare de la an la an? Sau avem rabdare si o crestere lenta este buna? Ne dorim un gard viu care sa necesite tundere de 2-3 ori pe an? Avem suficient timp si resurse sa-l ingrijim, sau dorim un gard viu care sa necesite cat mai putina activitate? Este clima in zona noastra pentru un anumit tip de planta? Este o zona umbrita? Semiumbra? Sau in plin soare? Care sunt temperaturile maxime negative, atinse in zona noastra. Terenul este unul uscat? Sau foarte umed? Este drenat corespunzator? Am capacitatea sa ud respectiva zona in cazul terenurilor foarte uscate? Este un teren cu Ph-ul acid, poate chiar alcalin? sau este neutru?

Tipuri de gard viu

Gard viu inalt

gard_viu_inalt

Ca sa fie clar de la inceput, sugestia noastra pentru plante pentru gard viu inalt, include specii care la maturitate depasesc 4-8 metrii inaltime. Categoria de plante pentru gard viu mediu, include dimensiunea intre 2.5 si 3 m, iar mai jos noi am considerat ca fiind gard viu pitic.

Alegerea unui gard viu inalt, trebuie sa se faca si functie de tipul de teren unde se va face plantarea si totodata de nevoile noastre. Gardul viu inalt poate fi pentru proprietati rezidentiale, iar in acest caz conteaza mult aspectul, coloristica, etc sau gard viu pentru terenuri agricole, mai mici sau chiar vaste, pentru protejarea unor suprafete agricole contra vantului, in acest caz contand mai mult inaltimea, ritmul de crestere si rezistenta la boli.

In cazul proprietatilor rezidentiale, sau acolo unde se doreste o atentie sporita la design, pentru stabilirea plantelor care vor forma gard viu inalt, trebuie decis si modul de crestere a acestora. Astfel exista plante cu crestere verticala sau plante cataratoare, care au nevoie de suport special de sustinere, gen plasa de gard, sarma ghimbata, etc.

Garduri vii inalte: Topul celor mai populare plante, functie de categorie:

Gard viu inalt – pentru terenuri agricole:

1 – Salcam – Acacia (Robinia Pseuduacacia);

2 – Brad – Molid (Picea Abies)

3 – Ulm (Ulmus Pumila) - Ulmul Turkestan

Linkuri utile: gard viu brad; gard viu molid; gard viu salcam; gard viu ulm turkestan

Gard viu inalt – rezidential, crestere verticala:

1 – Tuia (Thuja Occidentalis);

2 – Buxus (Buxus Sempervirens);

3 – Carpen (Carpinus Betulus)

4 - Chiparos Leylandii (Chamaechyparis L. Leylandii)

Linkuri utile: gard viu tuia; gard viu buxus; leylandii gard viu; gard viu carpen

Gard viu inalt – rezidential, catarator:

1 – Mana Maicii Domnului – Caprifoi (Lonicera Japonica);

2 – Iedera (Hedera Helix);

3 – Vita Vie (Vitis Vinifera).

Linkuri utile: gard viu iedera; gard viu mana maicii domnului

Pentru lista completa de plante pentru garduri vii inalte, recomandarile noastre si cele mai populare plante pentru acest model de gard viu din Romania, cu detalii de ingrijire, plantare si alte caracteristici, va rugam sa intrati AICI.

Gard Viu – inaltime medie

gard_viu_minune

Asa cum am spus, am inclus in aceasta clasa plante care ating la maturitate, intre 1 si 2.5 m, fiind unele din cele mai populare modele de gard viu si mai ales versatile. In aceasta categorie gasiti coloristica puternica si multe plante cu flori. Coniferele, pentru a fi mentinute la inaltime de 2-3 m, trebuie tunse si mentinute cu grija.

Cele mai populare specii de plante pentru gard viu cu inaltime medie, sunt:

1 – Dracila (Berberis Thunbergii)

2 – Trandafir Chinezesc (Hibiscus Syriacus)

3 – Lemn Cainesc (Ligustrum Ovalifolium), asa numitul gard viu minune.

Linkuri utile: arbusti pentru gard viu; dracila gard viu; gard viu ligustrum

Pentru lista completa de plante pentru garduri vii inaltime medie, recomandarile noastre si cele mai populare plante pentru acest model de gard viu din Romania, cu detalii de ingrijire, plantare si alte caracteristici, va rugam sa intrati AICI.

Gard viu pitic

gard_viu_pitic

Cand am facut selectia plantelor pentru gard viu pitic, am luat in considerare doar specii care ajung la maturitate la inaltimea maxima de 0.5-1m, asa ca va rugam, in cazul in care “pitic” reprezinta alta dimensiune, sa verificati speciile din alte capitole ale prezentului articol.

In general, gard viu pitic, se foloseste doar pentru departajarea zonelor in interiorul gradinii sau pentru zone rezidentiale care doresc sa aiba vizibilitate marita din interior sau din exterior. Avantajul acestui model de gard viu, este posibiliteatea formarii unei coloristici extraordinare: de la rosu intens, la verde, mix de culori, la galben intens, cu flori sau fara flori, garduri vii verzi iarna, defensive, cu tepi, sau fara tepi, etc.

Garduri vii pitice: Topul celor mai populare plante:

1 – Salba Japoneza (Euonymus Japonicus);

2 – Lavanda (Lavandula Augustifolia);

3 – Lamaita – Cununita (Spiraea Japonica).

Linkuri utile: gard viu euonymus

Pentru lista completa de plante pentru garduri vii pitice, recomandarile noastre si cele mai populare plante pentru acest model de gard viu din Romania, cu detalii de ingrijire, plantare si alte caracteristici, va rugam sa intrati AICI.

gard_viu_tuia_vesnic_verde

Gard viu vesnic verde

Garduri vii vesnic verzi, sau mai bine zis, gard viu verde tot anul, in general si foarte popular, este gardul viu de conifere.

Din pacate, putina lume stie si destul de putine informatii publice exista, gardul viu de conifer are un mare neajuns: acele ca daca nu este intretinut, tuns regulat, nu mai poate fi remodelat ulterior, in parametrii, dimensiunile pentru care a fost proiectat.

In mod clar, cea mai populara alegere este gard viu verde tot timpul anului. Insa pe langa posibilul inconvenient descris mai sus, pentru care trebuie sa va ganditi foarte bine daca doriti sa alocati timp si resurse, este si coloristica, mai limitata.

Oricum, pentru cei care doresc o izolare vizuala si fonica permanenta, care pot respecta reguli strice, mai ales in sensul momentului de tundere gard viu, coniferele sunt alegerea perfecta, cele mai populare fiind tuia (thuja) si ienuparul (juniperus).

Gard vesnic verde: Topul celor mai populare plante:

1 – Tuia (Thuja Occidentalis sau Plicanta);

2 – Buxus (Buxus Sempervirens);

3 – Laur (Ilex Aquifolium);

4 – Ienupar (Juniperus Scopulorum);

5 - Chiparos Leylandii (Chamaechyparis L. Leylandii)

Linkuri utile: gard viu tuia, gard viu buxus, gard viu ienupar; gard viu leylandii

Pentru lista completa de plante pentru gard viu permanent verde, recomandarile noastre si cele mai populare plante pentru acest model de gard viu din Romania, cu detalii de ingrijire, plantare si alte caracteristici, va rugam sa intrati AICI.

Gard viu crestere rapida

Gard verde minune? sau Gard verde viu minune?

In realitate garduri vii minune nu exista! Este doar o chestiune de marketing, inventata, recunoastem, bine, de unele firme din Romania.

Cele mai rapide rate de crestere la speciile de gard viu, sunt cele care ajung cam la 50-80cm crestere pe an. Insa tineti cont ca acestea sunt dimensiunile ramurilor noi aparute, astfel, daca luati in calcul si tunderile necesare, ritmul se limiteaza la 30-40cm, maxim , pe an, care oricum inseamna un ritm excelent.

Pentru gard viu care creste repede, luand in calcul aceste aspecte, sunt destul de multe specii care s-ar preta, insa cele mai populare sunt:

1 – Lemn Cainesc (Ligustrum Ovalifolium);

2 – Tuia (Thuja Occidentalis sau Plicanta);

3 – Trandafir Chinezesc (Hibiscus Syriacus).

Linkuri utile: gard viu hibiscus

Pentru lista completa de plante pentru gard viu rapid, recomandarile noastre si cele mai populare plante pentru acest model de gard viu din Romania, cu detalii de ingrijire, plantare si alte caracteristici, va rugam sa intrati AICI.

Gard viu cu flori

pyracantha_gard_viu

In cazul acestui tip / model de gard viu, exista destul de multe viariante. Insa trebuie facuta distinctia clara intre florile care apar cam la majoritatea plantelor (exceptie fac coniferele), flori ce nu reprezinta atractia principala la respectivele specii si acele plante cu flori intense, care dau coloristica extraordinara si in cazul unora, chiar au miros puternic. Apoi, important este durata acestor flori, pentru ca majoritatea plantelor mentin florile pe o perioada scurta (cum ar fi Forsitia, Copacul de Aur, Forsythia Intermedia), care infloreste intr-un galben exceptional, insa pe o perioada scurta de timp.

Astfel, luand in considerare aceste aspect si mai ales durata inflorescentei si bogatia acesteia, cele mai populare sunt:

1 – Trandafir Chinezesc (Hibiscus Syriacus);

2 – Mana Maicii Domnului, Caprifoi (Lonicera Japonica);

3 - Piracanta (Pyracantha Coccinea) – atentie ca in acest caz fructele sunt cele care rezista si dau coloristica exceptionala;

4 - Copacul de Aur (Forsythia)

Linkuri utile: hibiscus gard viu; pyracantha gard viu; gard viu forsythia

Pentru lista completa de plante pentru gard viu cu flori, recomandarile noastre si cele mai populare plante pentru acest model de gard viu din Romania, cu detalii de ingrijire, plantare si alte caracteristici, va rugam sa intrati AICI.

Gard viu comestibil

Gad viu comestibil este o denumire generica, destul de folosita de clientii nostri, atunci cand ne este cerut sfatul. In fapt, clientii se refera la specii de plante pentru gard viu, care produc fructe comestibile.

“Garduri vii comestibile” sunt nenumarate si pot fi formate din foarte multe plante, mai ales arbusti fructiferi, cum ar fi murele sau fragii, insa depinde foarte mult zona si clima in care va aflati si timpul avut la dispozitie pentru ingrijire.

Totusi, una din cele mai populare alegeri pentru acest model de gard viu este Merisor de Miere, asa numitul Arbore de Stafide ( Amelanchier Lamarkii sub denumire stiintifica), care are o crestere rapida, inalta, prefera soarele sau partial umbra si care poate fi plantat in toate tipurile de sol, exceptie facand solurile alkaline.

Pentru lista completa de plante pentru gard viu comestibil si pret, recomandarile noastre si cele mai populare plante pentru acest model de gard viu din Romania, cu detalii de ingrijire, plantare si alte caracteristici, va rugam sa intrati AICI sau pe gard viu merisor.

Ingrijire Gard Viu

La acest capitol ne propunem sa raspundem la cateva intrebari de baza, general valabile pentru majoritatea speciilor de plante care pot fi folosite pentru formarea de garduri vii, insa pentru a afla detaliile pentru fiecare planta in parte, care variaza foarte mult de la una la alta, va rugam sa accesati linkurile de legatura.

Plantare gard viu

Mai bine spus: “Cand se planteaza gardul viu?”

Raspunsul nu este foarte usor, insa ca regula de baza trebuie sa stabiliti ce fel de plante o sa cumparati.

Astfel exista plante cu radacina nuda (acele plante care sunt smulse din pamant, prin diverse metode, care au radacina vizibila, fara prea mult pamant, care, in general, vin invelite in folie sau hartie pentru a proteja planta pana la plantare) si a doua categorie este cea a plantelor crescute in ghivece, care au radacina vie si au fost dezvoltate in acel recipient.

Deosebirea intre cele doua este ca radacina nuda ridica riscuri de neprindere si trebuie sa aveti mult mai multa grija la plantare si mai ales ulterior. Trebuie sa aveti multa grija cand achizitionati planta, pentru ca este foarte important cat timp a stat in depozite, pe transport sau cat timp a fost expusa la temperaturi extreme sau lipsa de apa. Apoi, plantele cu radacina nuda, nu pot fi plantate oricand, mai ales datorita conditiilor climatice din timpul verii, recomandarea in cazul majoritatii fiind toamna tarziu sau primavara devreme.

In cazul celor crescute in ghivece , lucrurile stau complet diferit, dat fiind ca acestea sunt vii si pot fi plantate, in principiu, cam toate, in orice perioada a anului, exceptie facand iarna, sau cand mai sunt 4-6 saptamani pana la primul inghet al pamantului.

Exista si un inconvenient intre cele doua alegeri, acela de pret. Plantele cu radacina nuda, sunt mai ieftine, insa si mult mai mici, fata de cele crescute in ghivece direct. Pe de alta parte, rata de prindere a plantelor crescute in ghiveci trebuie sa fie 100%, comparativ cu cele cu radacina nuda, care uneori merge chiar si pana la 50% mai jos.

In general plantele pentru gard viu crescute in ghiveci le puteti achizitiona de la producatori locali, pe cand cele cu radacina nuda pot fi trimise relativ usor prin curier. Oricum, pentru orice caz, trebuie sa verificati seriozitatea producatorului si mai ales conditiile pe care le au plantele pe transport si timpul in care stau plantele fara apa si lumina, pe timpul livrarii.

Plantare gard viu – distanta intre plante

Distanta la care se face plantarea plantelor, difera de la specie la speccie, insa in principiu variaza intre 30 si 50cm, dat fiind ca se doreste obtinerea unui perete dens de plante. Verificati intotdeauna dimensiunile de crestere, inclusiv cele laterale, pentru o buna pozitionare fata de gard, mai ales in cazul gardurilor despartitoare cu vecini, pentru ca exista legislatie specifica in acest sens si puteti avea ulterior probleme.

Gard viu, plantare in soluri mai dificile

In cazul solurilor nisipoase sau foarte argiloase, ideal este sa schimbati consistenta pamantului pe o adancime de 30cm, inainte de plantare, pentru siguranta prinderii. Puteti face un mix de pamant de calitate cu cel de la fata locului, sau pur si simplu sa eliminati primul strat, inlocuindu-l cu unul de calitate.

Adaugati folie mulci sau agrotextil, pentru eliminarea buruienilor, mai ales in cazul plantelor mici(ca varsta) sau de dimensiune mica la maturitate. Inainte de plantare, ideal ar fi o erbicidare, insa aveti grija ce folositi pentru ca difera remanenta in pamant, de la produs la produs. Astfel, evitati o munca inutila si protejati si solul pentru lipsa de apa. Pentru fixarea acestor materiale, puteti folosi piatra decorativa, scoarta de copac, sau pur si simplu cateva sarme prinse in pamant.

In cazul solurilor uscate si a suprafetelor mari, adaugati un sistem de irigare prin picurare, care costa putin. Puteti sa apelati la producator pentru sfaturi de constructie. Ideal, puneti sistemul de irigare, sub folia de agrotextil.

Cand se tunde gardul viu?

tundere_gard_viu

In primul rand sa fecem diferenta intre tundere gard viu si taiat (curatare).

Daca in primul caz, cel al tunderii, vorbim de o actiune asupra intregului format al gardului si prin care ii dam forma acestuia, taierea se refera la o actiune aproape permanenta, de curatare a ramurilor uscate sau deteriorate.

In principiu, tunderea se face primavara si toamna devreme. Nu tundeti niciodata cand se apropie sezonul rece, dat fiind ca ramurile noi aparute nu au timp sa se maturizese si vor suferi de inghet.

Verificati ce fel de gard viu aveti. Daca aveti un tip care face flori, tundeti in perioada cand inca nu are frunzis sau dupa ce a disparut inflorescenta.

In cazul coniferelor, atentie la deteriorarea ramurilor principale, pentru ca trebuie tunse doar ramurile tinere. Nu tundeti dupa Septembrie, pentru ca riscati sa ramaneti cu pete goale in gard.

Oricum ar fi, va recomandam ca in primii ani sa faceti tunderea si obtinerea formei dorite cu personal calificat, iar in timp, puteti sa va exersati deprinderile si sa invatati aceasta actiune. Insa, pentru rezultate deosebite, apelati la ajutor specializat.

Studiati foarte bine, fiecare specie de planta folosita pentru gard viu si actionati functie de caracteristicile plantei. Sunt plante care nu necesita tundere, plante care necesita 1 sau 2 tunderi pe an, sau altele chiar trei. Pentru detalii, intrati pe linkurile date in acest capitol si puteti gasi detalii suplimentare.

Inmultire gard viu

Foarte multi clienti cauta seminte de gard viu. Seminte pentru gard viu nu prea exista, sau este o denumire generica. Majoritatea plantelor ce pot fi folosite pentru gard viu, sunt plante ce se inmultesc cel mai bine prin butasi, cu foarte mici exceptii. Astfel, ca pe piata veti gasi o oferta bogata de plante, la preturi decente si de calitate.

In plus, inmultirea gardului viu prin seminte ar necesita un timp extrem de lung cu rezultate indoielnice, mai ales ca multe plante au nevoie de altoiri, selectie, etc.

Va sfatuim deci, sa apelati la producatori profesionisti si sa achizitionati plante gata formate, mai mari sau mai mici, functie de buget si de rabdarea pe care o aveti pentru a da forma finala dorita.

Gard viu: de vanzare

Sera de flori si plante Camelia’s, sera noastra, se afla la 6 km de Sibiu, intr-o zona care merita vizitata chiar si doar pentru frumusete.

Daca sunteti in cautare de gard viu ieftin, va asteptam la noi, gasiti majoritatea speciilor descrise in acest articol, crescute direct in ghivece, mereu pe stoc si cu personal gata sa va raspunda la orice intrebare.

Nu vindem gard viu pe olx, insa puteti comanda folosind prezentul site, sau pe facebook si telefon, insa cel mai bine este sa veniti direct la noi.

Gard viu: Pret

Cautati preturile pentru speciile de plante de gard viu? Intrati pe shop-ul nostru, alegeti planta si marimea ghiveciului si gasiti pretul.

Cel mai ieftin gard viu poate sa plece de la cativa lei pe planta, pentru plantele foarte mici si cu radacina nuda si poate creste proportional cu varsta plantei si dimensiunea acesteia.

Cel mai bun gard viu?

Ca si concluzie, dupa acest articol putin cam lung, insa speram concludent, nu exista un singur raspuns la aceasta intrebare, raspunsul fiind obtinut doar in urma raspunsurilor date la intrebarile enumerate la inceputul articolului si luarea deciziilor functie de nevoi.

Noi va stam la dispozitie cu orice detaliu suplimentar, insa cel mai bine este sa veniti sa vedeti plantele cu ochii vostri, la noi in sera, la Sibiu.

In ceea ce priveste gard viu minune, pareri in ceea ce priveste acesta, reamintim ceea ce am scris si mai sus: Nu exista minune, exista doar plante care cresc repede si acestea sunt multe: colorate, cu flori, vesnic verzi, inalte, mici, etc.


28.791 afișări0 comentarii